Slavni gubitnici Oskara
KULTURA · film/TV

Američka filmska akademija, koja dodeljuje nagradu Oskar, ima oko šest hiljada članova. Prema poslednjem istraživanju, koje je pre tri godine sproveo „Los Anđeles Tajms“, 94% članova su belci, 77% muškarci, a 86% stariji od pedeset godina. Ako se tome doda podatak da se Oskar dodeljuje od davne 1929. godine, nije nikakvo čudo što su se pri glasanju Akademije provukle mrlje koje se više ne mogu izbrisati.

Pojedine prilike da se Oskar uruči istinskim genijalcima filmskog stvaralaštva ignorisane su do neverovatnih razmera. Takva nepravda ne može se ispraviti ni počasnim Oskarom, kojim Akademija često moli za oproštaj. Počasni Oskar, naime, deluje kao priznanje da je propuštena prilika da se nagrada uruči kada je trebalo, što ove legende filma najbolje dokazuju.

GRETA GARBO

Kada je prikazan njen prvi zvučni film, Greta Garbo je već bila toliko poznata da je on reklamiran pod sloganom „Garbo govori!“. Na dodeli Oskara, međutim, Garbo nikada nije govorila, iako je bila nominovana za glavnu žensku ulogu tri puta.

LEONARDO DI CAPRIO

Bezuspešno je nominovan pet puta. Srećom, mladost je još uvek na njegovoj strani.

ROBERT ALTMAN

Kultni reditelj i scenarista nije imao sreće sa šest nominacija.

ENNIO MORRICONE

Morricone je jedina kompozitorska legenda koja je osmislila muziku za preko 500 filmova i serija i završila samo sa počasnim Oskarom.

DEBORAH KERR

Čuvena glumica Deborah Kerr uskraćena je za Oskara šest puta.

RICHARD BURTON

Evo kako se najlakše mogu istaći propusti Akademije: Richard Burton – sedam nominacija za glumu, nula Oskara; reper Eminem – jedna nominacija, jedan Oskar.

PETER O’TOOLE

Sa osam nominacija za glavnu mušku ulogu, Peter O’Toole drži rekord kao glumac sa najviše nominacija koji nikada nije osvojio Oskara. Prvi put je bio nominovan za ulogu iz filma Lawrence of Arabia.

ALFRED HITCHCOCK

Filmovi reditelja Alfreda Hitchcocka promenili su istoriju kinematografije. Uprkos tome, pet nominacija za režiju nije pomoglo majstoru filmske napetosti da dobije nagradu Akademije.

CARY GRANT

Na rang listi najvećih glumaca svih vremena Američkog filmskog instituta, Cary Grant se našao na mestu broj dva. Toliki je broj i njegovih nominacija za Oskara.

AMY ADAMS

Pojedine mlade glumice dobiju Oskara na samom početku karijere. Drugim, iako su talentovane, to nikako da pođe za rukom. Amy Adams je ostala bez nagrade već pet puta, pa izgleda da se istorija koju smo preživeli sa Kate Winslet uporno ponavlja.

STANLEY KUBRICK

Od Jamesa Camerona (Avatar) do Christophera Nolana (Interstellar), uspešni reditelji navode Stanleyja Kubricka kao najveći uzor. Ovaj neverovatno talentovani reditelj, pisac i producent je, istina, dobio Oskara, ali za specijalne efekte, što je zaista sramotno ako se ima u vidu njegov ukupni doprinos kinematografiji.

Filmovi Jennifer Lopez Top 5: Najbolji filmovi u kojima je glumila Jennifer Lopez pedeset nijansi Premijera filma „Pedeset nijansi – siva“ u Sava Centru Jupiter uzdizanje Filmska recenzija – Jupiter: Uzdizanje film City Awards 2014: Najbolji film ·