sp
PULS GRADA · destinacija

Šta tačno znamo o Severnom polu sem da je tamo verovatno smeštena Deda Mrazova kuća? Verovatno ne mnogo, pošto je to prilično pusto mesto. Ali, krenimo sa upoznavanjem, ipak se ovde kriju zanimljive činjenice…

Postoje sigurno stvari koje ne znate o Severnom polu.
1. Samo na jug!
Ako ste na Severnom polu i krenete bilo gde, možete da idete samo južno (dalje od Severnog pola ne možeš!). Iako vam se čini da stojite na čvrstom tlu, zapravo stojite na zaleđenom okeanu.

2. Severni pol nije mesto sa najnižom temperaturom na svetu
Iako i ovde temperature mogu biti takve da se smrzneš do kostiju, ipak zimska temepratura pada do -42 stepena Celzijusa, ali na Južnom polu je do -60.

3. Na Severnom polu možete trčati maraton
Čak i Severni pol ima svoj maraton koji je proglašen najhladnijim maratonom na svetu a održava se od 2002. godine.

4. Ko živi na Severnom polu?
Deda Mraz i njegova porodica i pomoćnici nisu jedini koji tamo žive. Ipak, polarni krug nije previše naseljen. U severnim delovima Kanade i na Aljasci živi pleme Inuita. A što se životinja tiče tu su polarne lisice, vukovi, veverice, beli medvedi…

5. Na Severnom polu možete plivati
Plivanje u Arktiku nije samo za medvede. U letnjem periodu je dovoljno podnošljiva temperatura da i ljudi mogu da se kupaju. Englez Lewis Gordon je 2007. godine odlučio da pliva duž pukotine leda.

6. Destinacija za odmor?
Ovde, ako imate gomilu novca možete zaista pronaći pravu avanturu. Tu je, pored krstarenja, posmatranja morževa i belih medveda i banja sa termalnom vodom The Chena Hot Springs odakle može da se posmatra polarna svetlost.

7. Severni pol nema vremensku zonu
Severni pol zapravo ne pripada nikome i nema vremensku zonu. Razlog tome je što sunce izlazi i zalazi samo jednom godišnje. Pošto ovde ne živi mnogo ljudi, vremenska zona nije ni potrebna. Posetioci mogu da koriste željenu vremensku zonu. Činjenica je da se vremenska zona, tačnije njeno odsustvo objašnjava magijom Deda Mraza jer on tako uspe da obiđe svu decu za jednu noć.

cover www.imfromdenver.com Hoteli koje uhode duhovi C WienTourisums Christian Stemper Neobična strana Beča šareno Najšarenije mesto na svetu unnamed (5)cover Tokio: Ponesite osmeh i lepo kućno vaspitanje ·