BeFunky-collage (20)
PULS GRADA · deca

Nema ko ne voli crtane filmove. Obožavali smo ih kao mali, a sada ih ponovo rado gledamo u društvu najmlađih. No, iako ste ubeđeni da znate sve o Dizni junacima, tekst koji sledi će vas razuveriti.

Kako znamo da ste nestrpljivi, odmah prelazimo na zanimljivosti koje sigirno do sada niste znali…

Miki Maus je trebalo da se zove Mortimer

Kada je Volt Dizni predložio ime Mortimer svojoj supruzi Lilian, ona nije mislila da ime odgovara liku karaktera. Kasnije je smislio Miki Maus, a ostalo je istorija. Mortimer Maus je na kraju postao Mikijev arogantniji neprijatelj i sporadično se pojavljivao u štampanim i kratkim filmovima od 1936.

Mini i Miki istog datuma slave rođendan

Godine 1933. Volt Dizni je izjavio da je Mikijev rođendan 1. oktobra 1928. godine, jer je to bio „dan kada je počeo njegov prvi crtani”. Međutim 1978. Dejv Smit, osnivač Diznijevih arhiva, promenio je datum na 18. novembar 1928, odnosno prikazivanje premijere Steamboat Villie. Kratki animirani film iz 1928. godine zvanično je predstavio Mikija i Mini Maus svetu, što je značilo da je tada i Mini rođendan.

Nekoliko Diznijevih likova ima zvezde na Holivudskoj stazi slavnih

Miki Maus je 18. novembra 1978. postao ne samo prvi Diznijev lik koji je dobio zvezdu, već i prvi lik iz crtanog filma. Još šest zvezda je dodeljeno Diznijevim likovima: Snežani (1987), Žapcu Kermitu (2002), Paji Patku (2004), Vini Puu (2006), Zvončici (2010) i Mapetovcima (2012).

Maćeha Uspavane lepotice i Pepeljuge je ista osoba

Glumica Elenor Odli davala je glas i jednoj i drugoj maćehi.

Pokahontas je jedina Dizni princeza čiji je lik zasnovan na stvarnoj osobi

Pravo ime Pokahontas je bilo Amonute. Pokahontas je bio samo nadimak koji znači „razigrano ili loše ponašanje“. Bila je dete kada je srela Džona Smita, a ne odrasla osoba kao što je predstavljeno u crtanom filmu i nisu imali romantičnu vezu.

Samo dve Dizni princeze imaju natprirodne moći

Dok Dizni filmovi sa princezama fokusiraju zaplet na neku vrstu magije, glavne vodeće dame retko poseduju magične sposobnosti. Dva izuzetka su Zlatokosa sa njenom isceljujućom sjajnom kosom i Elza sa svojim ledenim moćima.

Sali ima mnogo vlasi

Veliki plavi protagonista u Čudovištima ima više od 2,3 miliona individualnih vlasi. Pošto je svaki od njih morao biti animiran, trebalo je oko 12 sati samo da se proizvede jedan frejm sa Salijem.

Dalmatinci imaju gomilu pega

Više od 6.400.000 pega pojavljuje se na psima u filmu 101 Dalmatinac. Svako štene ima 32, njihova majka Perdita ima 68, a njihov otac Pongo 72 pege.

Kraba iz Male sirene se ne zove Sebastijan

Kao što je otkriveno na početku filma, njegovo puno ime je Horacio Telonius Ignacius Krustacius Sebastian. Jasno nam je zašto ga je skratio.

Zver ima osobine mnogih životinja

Animator Glen Kejn je otkrio da je stvorio titularni lik iz Lepotice i Zveri s nogama vuka, repom psa, telom medveda, glavom bizona, obrvama gorile, njuškom divlje svinje i grivom lava.

Džeki Čen je imao dve popularne Dizni uloge

Da, dobro ste pročitali. U kineskoj sinhronizaciji Lepotice i Zveri, Zver je imala Čenov glas, a isti slučaj je sa sinhronizacijom filma Mulan gde je dao glas kapetanu Li Šengu.

Voltu Dizniju se nije svidela scena sa špagetama iz Maze i Lunje

Kada je Dizni prvi put čuo ideju da dva psa dele činiju špageta, nije bio uveren da će to biti vrlo dobra scena, ali ona je ipak postala kultna.

10531474_979044985445370_2890282271635309175_o cover 23. Dečiji sajam kevin-liang-683790-unsplash Rosa soba za podršku dojenju uskoro u GAK Narodni front BeFunky-collage (6) Trominutno pravilo kojeg svi roditelji treba da se pridržavaju IMG_8255 Počinje Glumijada – velika zabava za klince u Dečjem kulturnom centru · · · · · · · · ·