568065-istock-618346804
KULTURA · muzika

Neke od prazničnih tradicija uključuju pevanja posebnih pesama od kuće do kuće. Pored toga, uobičajeno je da razni umetnici naprave neku svoju prazničnu pesmu kako bi se uklopili u sveprisutni duh.

Ima zaista opuštajućih i zanimljivih prazničnih pesama, ali isto tako ima i onih koje su čisti promašaji. Ne znamo da li su ih umetnici uopšte i poslušali pre objavljivanja, ali deluje kao da nisu. Nemojte previše da pojačavate zvučnike za ono što sledi.

Lou MonteDominick the Donkey

Ova pesma govori o tome kako Deda Mraz u posetu Italiji ne vodi samo irvase, već i magarence Dominika, jer se samo on može popeti na italijanska brda. Nismo sigurni kome se dopada često njakanje u samoj pesmi, ali verovatno je deci urnebesna.

NewsongThe Christmas Shoes

Uprkos tome što za praznike volimo da čujemo optimistične priče, ima i onih koji žele da ispričaju tužne. Pesma govori o siromašnom dečaku koji želi da kupi svojoj majci par cipela kako bi izgledala lepo… ako upozna Isusa to veče. Neko je čak napravio i televizijski film po ovoj tugaljivoj pesmi, ali je sve zajedno, više depresivno nego pozitivno.

Spike Jones & His City SlickersAll I Want for Christmas (Is My Two Front Teeth)

Ne zna se šta je apsurdnije u pesmi, smešne reči, namerno vrskanje ustima ili sam ritam… Radi se o tome da je neko dete izgubilo mlečne zube i da od Deda Mraza traći da mu ih vrati, ne znajući da će mu svejedno izrasti stalni zubi.

The ChipmunksThe Chipmunk Song (Christmas Don’t Be Late)

Nakon objavljivanja 1958. godine, bila je veoma uspešna među slušaocima i osvojila više nagrada od Boemske rapsodije. Svakako ima i onih kojima će se ovo dopasti, ali iritantan način pevanja je nešto preko čega ne mogu preći svi.

Sean BananGott Nytt Jul

Ne morate da razumete švedski kako biste razumeli šta sve nije u redu sa ovom pesmom. Ne samo da ima zvuke ispuštanja gasova i „masne“ poruke Deda Mrazu, spot je užas sam po sebi. Ovo nije ni za čije oči.

TrainShake up Christmas

Mora se priznati da su pokušali da uđu u praznično raspoloženje, ali mogli su se potruditi i malo više. Rime u pesmi su upitne od početka do kraja, neke su napravljene pomoću potpuno istih reči, a neke uopšte nemaju smisla. Možda je ipak trebalo da se bave haiku poezijom.


Janoska_Ensemble_5_cJulia-Wesely-manja-web-1 Božićno-novogodišnji koncerti u Novom Sadu 48390723_2473261566049157_7504255018069917696_n Let 3 u Novom Sadu strange Muzička recenzija: The Strange „Echo Chamber“ (Dancing Bear/Mascom) rock_opera22 Spektakl Rok opera u Sava Centru · · · · ·