Exceptional-Animal-Intelligence-and-Adaptations_Social4
U VAZDUHU · životinje

Inteligencija ne može tako lako da se definiše i zato nas fascinira već vekovima. Ljudska rasa nije jedina pametna na našoj planeti i puno toga možemo da naučimo iz ponašanja životinja.

Ako uzmemo u obzir da je inteligencija sposobnost razumevanja okoline i prilagođavanje tome, mi smo svakako na vrhu tog lanca, ali ko se tu još nalazi? Životinje ovu sposobnost primenjuju na razne načine i proučavanje toga će nam uvek doneti neko novo i korisno saznanje. U nastavku pročitajte koje to životinje imaju karakteristike inteligencije koje ih izdvajaju među sebi sličnim…

Svinje

Inteligencija svinja je dokazana još 1990-ih kada su ih naučnici trenirali da raspoznaju stvari na ekranu. Takođe je dokazano da su one emotivno usklađene kao vrsta, što je znak inteligencije i sposobnosti usvajanja novih a socijalno zahtevnih zadataka.

Babuni

Majmuni imaju razne podvrste, a babuni su karakteristični po kompleksnim društvenim sistemima. To je utvrđeno kada je jednom prilikom tuberkuloza odnela većinu alfa mužjaka iz jedne grupe, a ona se nakon toga reorganizovala i usvojila drugačije ponašanje.

Slonovi

Poznato je da slonovi imaju dugo pamćenje, a takođe pokazuju i znake tuge. Dokumentovana su ponašanja gde celo krdo posećuje grob jednog od bivših članova. Za tugu je neophodna povezanost sinapsi iz različitih krajeva mozga, što znači da slonovi verovatno osećaju i druge složene emocije.

Vrane

Ne bismo automatski pretpostavili da vrane mogu biti inteligentne, ali naučni eksperimenti su to dokazali. One razumeju neke od zakona fizike jer su u više navrata uspele da ih primene u praksi kako bi došle do nagrade.

Hobotnice

Za razliku od drugih glavonošaca, hobotnice imaju neku vrstu centralizovanog sistema ganglija koji možemo nazvati mozgom. Jedan eksperiment je pokazao da one imaju sposobnost igranja, odnosno korišćenja predmeta iz okoline za svoju zabavu.

Delfini

Kod delfina postoji mnogo aspekata koji pokazuju da je u pitanju jedna od najpametnijih životinja na planeti. Mogu se istrenirati za različite zadatke a poseban način komunikacije im omogućava zavidan stepen saradnje u svim mogućim situacijama.

Afrički sivi papagaji

Po istraživanju, imaju isti nivo inteligencije kao deca od pet godina. Vrlo dobro razumeju koncept zapremine i primenjuju uskladištene informacije u novim okruženjima i zadacima.

Orangutani

Orangutani samom pojavom deluju kao da su inteligentna vrsta i eksperimenti to i potvrđuju. Po određenom prikazanom ponašanju, čini se da oni imaju mogućnost planiranja i predviđanja okolnosti, tako da ponašanje prilagođavaju tome.

Morski lavovi

Iako im nije posvećeno toliko pažnje kao delfinima, pokazali su neke zaista interesantne karakteristike. Jedna od njih je sposobnost asocijacije, koja je bila jedini prikazani put da neka životinja koristi pravu logiku u zaključivanju.

Rakuni

Poznati su kao životinje koje peru svu svoju hranu, ali to nije sve što umeju. U pojedinim eksperimentima snašli su se kako bi došli do nagrade, ali nisu uvek koristili mehanizam koji im je prikazan, već su po potrebi izmislili svoj način za rešavanje problema.


Naslovna fotografija - Moli i Stiven King (foto facebook.com, horrorfuel.com) Najslađi zlotvor: Pas Stivena Kinga ima fenomenalan alter ego 20 Dog Owners Who Were Hilariously Creative (Pictures) Ovi vlasnici pasa su najkreativniji page-zivotinje Ove životinje obožavaju kada im češkate stomak naslovna Da li se ovako ponašaju kad ih ne gledamo? · · · ·