zagadjenje
životna sredina

Prateći nivoe sitnih čestica koje mogu izazvati probleme sa respiratornim zdravljem, kompanija IQ Air napravila je listu najzagađenijih gradova širom sveta.

IQ Air – koja razvija tehnologiju koja pomaže u zaštiti ljudi od zagađenja vazduha – nedavno je objavila svetski izveštaj o kvalitetu vazduha za 2018. godinu. Evo koje zemlje su se našle na listi najzagađenijih:

Gurugram, Idija

Gurugram je preuzeo krunu kao najzagađeniji grad na svetu. U Indiji nije sam. Od 20 najzagađenijih gradova širom sveta, 15 je u Indiji. Budući da je tako blizu glavnog grada Delhija, Gurugram se brzo razvija. Međutim, neprestana izgradnja i eksplodirajuća populacija imale su teške posledice po okolinu i zdravlje.

Daka, Bangladeš

Dok Indija ima najveći broj zagađenih gradova u svetu, njen komšija Bangladeš uspeva da ima neverovatno visoke nivoe zagađenosti uprkos mnogo manjoj populaciji. Prema broju stanovnika, Bangladeš se rangira kao najzagađenija zemlja u proseku, a glavni grad Daka zauzima drugo mesto

Faisalabad, Pakistan

Treći najzagađeniji grad prema listi IQ Air-a. To je i treći najveći grad u Pakistanu. Izveštaj objavljen u časopisu International Journal of Chemistry and Material Science navodi brz rast stanovništva, industrijalizaciju i krčenje šuma kao ključne faktore u razvoju problema zagađenja Faisalabada.

Hotan, Kina

Jedini ne-indijski grad koji je ušao u top 10 najzagađenijih gradova, grad Hotan u zapadnoj Kini zauzima osmo mesto na listi IQ Air-a. U ovom regionu Ksinjiang, sagorevanje i proizvodnja uglja je izuzetno visoka. Ne samo to, već i prirodni elementi nisu ljubazni prema stanovnicima.

Manama, Bahrein

Kao zemlja, ostrvo Bahrein zauzima peto mesto na listi najzagađenijih zemalja. Posebno je grad Manama okarakterisan kao najgori grad u ovoj zemlji. Zbog obalnog okruženja Kraljevine, voda mora da je podjednako zagađena kao vazduh.

Kabul, Avganistan

Zagađenje vazduha u ovom gradu oduzelo je više života nego sadašnji rat. Količina starih vozila koja ispuštaju opasne zagađivače na ulicama je veća nego što grad može da podnese.

Ulan Bator, Mongolija

U glavnom gradu Mongolije živi čak polovina stanovništva zemlje. Loš kvalitet vazduha je najteži kod trudnica i odojčadi, a dobrotvorna organizacija je izdvojila zemlju kao kritičnu za zdravlje dece. Učestalost prevremenog porođaja, mrtvorođenčadi, upale pluća i bronhitisa se naglo povećava.

Kuvajt, Kuvajt

Intenzivno zagađenje vazduha u Kuvajtu dovelo je ne samo do povećanja respiratornih problema, već i do veće količine čestica koje izazivaju rak. Deo krivice pada i na lokalnu vladu zbog toga što nije priznala i rešavala pitanja životne sredine.

AAP Heroina Greta u borbi protiv klimatskih promena GREEN FEST KONKURS hor Otvoren filmski konkurs za „Green Fest“ 2019 triangle-1710880_1280 Evo šta zaista znače brojevi za reciklažu shutterstock_448200190 Svakodnevne stvari kojima treba najduže da se razgrade · · ·