pjimage (15)
PULS GRADA · destinacija

Ukusna hrana, odlično vino i prelepe istorijske znamenitosti. Znate li koja je zemlja u pitanju?

Odgovor je naravno – Italija!

Šta dobijete kada kombinujete picu, testeninu, sladoled i vino sa hiljadama godina arhitekture i nekim od najvećih umetničkih dela na svetu? Prema brojnim istraživanjima, to je dobitna kombinacija koja Italiju čini najtraženijom destinacijom na svetu.

Evo koji su njeni najposećeniji gradovi:

Rim

Teško je govoriti o poseti Italiji, a da priču ne započnemo u ovom drevnom gradu u kome se savremena kultura nalazi u potpunom skladu sa starim i znamenitim istorijskim građevinama. Među znamenitostima Večnog grada nalaze se Koloseum, Palatinsko brdo, Fontana di Trevi, Panteon i Piaca Navona, a čak možete i da otputujete u drugu zemlju tako što ćete posetiti Vatikan i čuvenu Sikstinsku kapelu.

Firenca

Za ljubitelje umetnosti i kulture, Firenca je obavezna destinacija. Počnite od Galerije Akademija da biste videli impresivno Mikelanđelovo remek-delo, Davida, čija detaljna skulptura može da zaseni sve ostale. Zatim svratite u galeriju Ufizi koja obiluje neprocenjivim renesansnim remek-delima, uključujući dela Da Vinčija, Botičelija, Mikelanđela i Karavađa. Osim toga, ne propustite da prošetate mostom Ponte Vekio za panoramski pogled na reku Arno.

Venecija

Siguran, bez automobila, hodajući raj kanala i plovnih puteva, ovaj italijanski grad je savršen za istraživanje i lutanje. Ovde je jednostavno izgubiti se duž krivudavih uličica i otkrivati zabačene četvrti. U večernjim satima, pridružite se druželjubivoj gužvi duž Rialta za sat aperitiva, kada meštani piju aperol i proseko ili regionalna vina. Noću, provucite se preko kanala do malog ostrva Giudeka gde se nalazi Belmond Hotel Cipriani, koji sa bazenom sa slanom vodom i ružičnjacima podseća na pravo odmaralište.

Milano

U ovom živahnom poslovnom centru, poznatom po vrhunskim dizajnerima i ekstravagantnim kupcima, postoji neverovatna energija. Međutim, to nije sve što Milano može da ponudi. Krenite na krov veličanstvene Milanske katedrale, treće po veličini u Evropi, za prekrasan pogled na pozorište La Skala i na centar grada. Rezervišite karte unapred kako biste videli Poslednju večeru. Da Vinčijevo remek-delo ukrašava zid skromnog samostana Santa Maria dele Gracie. Iako možete da provedete samo 15 minuta ispred ogromnog murala, to iskustvo ćete zasigurno pamtiti čitav život.

Jezero Komo

Smešteno u severnoj Italiji, odmah ispod Milana, ovo azurno glacijalno jezero može biti najdublje u Evropi, ali je više poznato kao destinacija za odmor. Poznato je i kao Holivud na jezeru, jer su ga posećivali svi – od Grete Garbo i Elizabet Tejlor do Džordža Klunija.

Pompeja

U 79. godini Pompeja je bila napredan grad ispunjen građanima Rimskog carstva koji su radili, igrali se i vodili svakodnevni život. Onda je Vezuv eksplodirao, potpuno sahranivši grad u lavi, pepelu i ruševinama. Posle erupcije, čitava zajednica je bila skrivena i savršeno očuvana pod tonama vulkanskih ostataka skoro 1700 godina pre nego što je otkrivena sredinom 18. veka. Danas, poseta Pompeji daje vam uvid u to kakav je život bio pre nekoliko vekova dok hodate usred savršeno očuvanih ostataka svakodnevnog života.

BeFunky-collage Banja Luka nadohvat ruke BeFunky-collage (6) Uskršnje destinacije za ljubitelje čokolade gettyimages-472119842-super-1532098982 Porto: Fotografije zbog kojih ćete se zaljubiti u ovaj grad panorama-of-helsinki-1890633_1920 Ovo je najsrećnija zemlja na svetu u 2019. godini · · ·