Komlikovano je - Maryl Streep i Alec Baldwin
KULTURA · film/TV

Ko kaže da mudrost dolazi sa godinama? Dobro, ima malo i toga, ponekad, ali požutela krštenica nije garancija za racionalno i/ili dostojanstveno ponašanje (uđite u gradski prevoz za vreme špica i videćete da je tako). To su primetile i filmadžije, pa su komedije o starijima i za starije sve češće u bioskopskoj ponudi. Dodajte ovoj postavci izdašnu meru romanse i dobili ste „Udar ljubavi“, najnoviji film Emme Thompson i Pierca Brosnana.

Godine prolaze tiho, nečujno, a vreme ne štedi ni glumce. I oni stare. Nekada su se karijere (posebno kada su dame u pitanju) završavale oko četrdesete godine života, ali to se sada, makar delimično, promenilo. Glumci preko pedesete, šezdesete, sedamdesete (da ne nabrajamo dalje) dobijaju glavne uloge – i to ne samo, važno je istaći, u smrtno ozbiljnim dramama koje pucaju na Oskra, već i u nepretencioznim filmovima prvenstveno namenjenim za razbibrigu.

Trend romantičnih komedija sa glumcima preko pedeset se nastavlja Udarom ljubavi, filmom koji se upravo prikazuje u našim bioskopima. Nije to baš posebno dobar film, scenarista/reditelj Joel Hopkins je u drugom delu priče skliznuo u prilično budalast  slapstick, ali svakako je zanimljivo videti oskarovku Emmu Thompson u roli koja joj dozvoljava da se opusti i pokaže svoju komičarsku žicu.

Thompson se tako pridružila svojim koleginicama Meryl Streep i Diani Keaton, nagrađivanim i cenjenim glumicama koje se ne stide da, s vremena na vreme, bez obzira što su u „ozbiljnim“ godinama, zaigraju u neozbiljnim romantičnim komedijama. Meryl Streep je, na primer, glumila u filmovima Začin za brak (2012), Komplikovano je (2009) i Mama mia! (2008). Dianu Keaton uskoro očekuje premijera filma And So It Goes u kome glumi sa Michaleom Douglasom, a i ranije se pojavljivala u slično koncipiranim ostvarenjima (Samo ne ti sa Jackom Nicholsonom je svakako najpoznatiji film u toj skupini).

Trend romantičnih komedija o starijima i za starije je dobio na zamhu tokom poslednjih desetak godina, ali to ne znači da i ranije nije bilo sličnih pokušaja. Oni sa dužim gledalačkim stažom se verovatno sećaju TV filma Starost ludost (u originalu: Chance of a Lifetime, 1991) u kome su glumili Betty White i Leslie Nielsen i koji je kod nas distribuiran na VHS-u. U suštini, poruka svih ovih filmova je ista… Nije bitno koliko godina imate – nesigurnost, nepromišljenost i potreba za ljubavlju nas prate od kolevke pa do groba. Filmovi poput Udara ljubavi poručuju da nikad nije kasno za ljubav, a to je, priznaćete, istovremeno zastrašujuće i utešno.

Pogledajte trejler za "The Last Of Robin Hood" Pogledajte trejler: „The Last Of Robin Hood“ Najbolji rock filmovi Najbolji rock filmovi 20 stopa do zvezda Filmska recenzija: Dvadeset stopa do zvezda Pogledajte trejler za "Igre gladi: Mockingjay" Pogledajte trejler za „Igre gladi: Mockingjay Pt.1″ ·