cover
PULS GRADA · gastro

Palačinke su možda jedini slani i slatki gastronomski užitak koji vreme i promenljiva kulinarska moda nisu pregazili. Uvek popularne i tražene, rado su viđen gost kako na velikim zabavama, tako i na porodičnim ručkovima. Dobar su izbor za zdrav doručak, izlet sa prijateljima, ili kao lek protiv mamurluka. Otkrivamo tajne trikove koji će vam pomoći da usavršite palačinke, uz par slasnih recepata koji će iznenaditi i impresionirati sve.

Da pređemo odmah na konkretne savete i recepte, jer palačinke ne čekaju ni na koga.

Smesa za palačinke

Ako pripremate palačinke za dve osobe:

125 g brašna (tip 400, meko)
1 jaje
1 kašika ulja
malo mlake vode
kašičica soli ili šećera

Ako pripremate palačinke za četiri osobe:

200 g brašna (tip 400, meko)
2 jajeta
1 kašika ulja
3 dl mleka i malo mlake vode
kašičica soli ili šećera

Što se broj osoba povećava tako se srazmerno i mere sastojaka menjaju.

Tajni trikovi za savršene palačinke

Da bi palačinke bile ukusnije, umesto hladnog mleka upotrebite toplo i izlupajte čvrstu masu od mleka, jaja i brašna. Takođe se preporučuje odvajanje belanaca od žumanaca. Od belanaca izlupajte čvrst sneg i izmešajte ga u testo tek na kraju.

Ako u testo za palačinke dodate čašu piva ili sneg od belanaca, palačinke će biti rastresitije.

Palačinke će biti ukusnije i mekše ako u testo umešate kašičicu sirćeta ili dodate malo mineralne vode, a ukoliko u testo naspete manju količinu praška za pecivo lepše će narasti.

Palačinke će vam bolje uspeti ako ostavite testo 20-30 minuta da masa nabubri. Za to vreme spremite nadev.

Testo za palačinke može se duboko zamrznuti. Savet je da palačinke možete i unapred pripremiti, napuniti ih nadevom od povrća ili mesa i umotati. Lepo smotane palačinke složite u posudu za duboko zamrzavanje i zamrznite ih. Kada treba da ih upotrebite, izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu, prelijte kiselim mlekom ili umakom od paradajza i pecite u rerni na 150°C, otprilike 30 minuta.

Recepti

Meksičke slane palačinke

Potrebno je:

4-8 slanih palačinki

Sastojci za nadev (za četiri osobe):

1 manja glavica crnog luka
1 kašika ulja
125 grama mlevene govedine
2 kašike pasulja iz konzerve
3 kašike kukuruza šećerca
1 ljuta papričica
2 paradajza
40 g gauda sira
so, biber
aleva paprika
peršun za ukras

Način pripreme:

Očistiti crni luk, oprati ga, a zatim sitno iseckati. Luk dinstati na ulju dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso i sve peći na tihoj vatri. U ovu smesu dodati so, biber i alevu papriku. Ocediti pasulj i kukuruz. Papričicu oprati, očistiti i iseći na kolutiće. Paradajz oprati, očistiti i iseći na sitnije komade. Sve dodati u meso, pažljivo promešati, pa peći oko 10 minuta. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Ispeći 3-4 slane palačinke. Svaku palačinku filovati pripremljenim mlevenim mesom, pa ih poređati jednu do druge. Izrendati sir preko palačinki, pa ih zapeći 10 minuta. Peršun oprati, osušiti i iseckati nekoliko listića. Palačinke ukrasiti iseckanim peršunovim listom. Služiti dok je toplo. Za dodatno ljuti ukus ovog specijaliteta mogu se koristiti meksički čili sos ili domaći ljuti pinđur i ljutenica iz zimnice.

Specijalne palačinke pohovane na pariski način

Potrebno je:

4-8 palačinki

Sastojci za nadev (za četiri osobe):

100 g praške šunke (može i kuvane šunke)
100 g trapista
50 g slanine ili neke pikantne kobasice
1 mala glavica crnog luka
200 g paradajza
1 kisela pavlaka
nekoliko listova zelene salate
bosiljak
biber
jaja i brašno za pohovanje

Način pripreme:

Oljuštiti i iseckati paradajz. Na ulju prodinstati sitno seckan luk, dodati paradajz i bosiljak. Dinstati dok se ne dobije kompaktna masa, a zatim skinuti sa vatre. Sitno iseckati šunku ili samleti u mašini za mlevenje mesa i narendati sir. Ako koristite slaninu, iseckajte je i ispržite, a zatim pomešajte sa šunkom i sirom. Palačinke mazati sosom od paradajza (utrošiti otprilike jednu polovinu sosa na ovo), zatim filovati smesom šunke, sira i slanine (kobasice), zamotati, i saviti krajeve na unutra, da se ne bi raspale prilikom pohovanja. Ovlažiti nakvašenom krpom, pa pohovati najpre brašnom, zatim jajima, pa opet brašnom. Pržiti kratko u dubokom ulju. Služiti u grupama po dve-tri, tako što ćete ih poređati jednu do druge, namazati odozgo ostatkom sosa, preko čega ide list zelene salate a zatim kašika pavlake.

Crnogorske palačinke sa šljivovicom

Potrebno je (za 6 osoba):

1 dl mleka
25 g margarina
25 g kukuruznog brašna
4-5 jaja
150 g pekmeza od šljiva
30 suvih šljiva
3 klinčića
kora od pola limuna
mali komad cimeta
malo cimeta u prahu
150 g šećera
4 cl vinjaka
5 cl šljivovice
1 dl pavlake

Način pripreme:

Od mleka, margarina i kukuruznog brašna umesite testo i postepeno mu dodajte 4-5 jaja. Od te mase ispecite 12 malih tankih palačinki, svaku tanko premažite pekmezom, uvijte ih i stavite na rešo da bi ostale tople. Od 1/2 l vode, 120 g šećera, klinčića, cimeta i limunove kore skuvajte šećerni sirup, procedite ga, pa u njemu prokuvajte suve šljive koje ste već pre toga namočili, ocedite ih i izvadite im koštice. Sirup ponovo procedite, ukuvajte i aromatizujte s vinjakom i 4 cl šljivovice.

Serviranje:

U bakarnom tiganju sa drškom zagrejte 50 g putera, položite nafilovane palačinke, dodajte šljive iz kojih ste izvadili koštice i malo pripremljenog sirupa, pa sve to zagrejte do ključanja. Flambirajte ostatkom šljivovice. Na tople tanjire postavite po 2 palačinke i po 5 šljiva, prelijte ih kašičicom soka, ukrasite kašikom pavlake i pospite sa malo šećera i cimeta.

cover Kokteli sa šampanjcem: Mehurići uživanja za svaku priliku torta Novi trend u svetu torti za venčanja Đu's Homemade Đu’s Homemade: Slatkiši sa ličnim pečatom Hrana Jednostavni trikovi kako da vaša hrana izgleda kao sa Instagrama · ·