Palačinke
PULS GRADA · kulinarka

Palačinke su jelo koje većina ljudi zna da spremi. I pored toga što znamo da su najlepše palačinke filovane domaćim džemom, odlučili smo da pokušamo da osvežimo standardni repertoar i ponudimo vam nekoliko sjajnih recepata u kojima palačnike vidimo u jednoj novoj ulozi.

Palačinke sa borovnicom

Sastojci:

400 ml kiselog mleka

1 štapić vanile

250 g brašna

4 kafene kašike praška za pecivo

0.5 kafene kašike soli

4 supene kašike šećera

3  jajeta

suncokretovo ulje

puter

borovnice

Grčki jogurt

šećer u prahu

Sipajte kiselo mleko u posudu. Isecite štapić vanile na pola po dužini i sastružite srž. Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Pomešajte vanilu i šećer sa kiselim mlekom. Postepeno dodajte brašno u koje ste umešali prašak za pecivo i nastavite da mešate. Dodajte jaja u smesu. Posolite, dodajte malo ulja i dobro promešajte. U smesu dodajte borovnice.

Zagrejte ulje u tiganju sa nelepljivim premazom, sipajte manje količine smese kako biste napravili male palačinke. Poslužite sa grčkim jogurtom i šećerom u prahu.

Recept preuzet sa sajta 24 Kitchen.

Ruske palačinke s džemom od breskvi

Sastojci

3  jaja

400 ml svežeg mleka

0.25 kašičice soli

200 g brašna

maslac za premaz

Za džem

1  breskva

50 g bele čokolade

20 g maslaca

Umutite belanca penasto. U drugoj činiji umutite žumanca i so, postepeno dodajte brašno i mleko dok nastavljate da mutite. Pažljivim mešanjem dodajte belanca u mešavinu sa žumancima.

Zagrejte teflonski tiganj i blago ga namažite uljem. Dobro bi bilo da vam temperatura vatre bude umerena, da ne biste pregoreli palačinke.

Kutlačom nalijte malu količinu testa u tiganj i blago poravnajte kutlačom, da biste napravili krug. Kada se površina testa osuši i kada se pojave mali krateri, palačinke su gotove da se okrenu. Pecite oko 30 sekundi s druge strane. Servirajte ih tople, namazane maslacem. Poslužite ih sa džemom od breskve i belom čokoladom.

Za džem, isecite breskve na kockice, stavite ih u tiganj s kockicom maslaca i kuvajte sve dok ne omekšaju. Izvadite ih, pomešajte sa čokoladom i ostavite da se ohladi.

Recept je preuzet sa sajta 24 Kitchen.

Ljute palačinke

Sastojci

2 kašičice semenki kima

maslinovo ulje za prženje

1  zelena ljuta papričica, po ukusu, očistiti od semenki i sitno iseckati

2 čena belog luka, oljuštiti i iseći na tanke listiće

3 cm svežeg đumbira, oguliti i sitno iseckati ili narendati

125 g običnog brašna

1  veliko jaje

275 ml punomasnog mleka, i još kašika ili dve

morska so i sveže mleveni biber

Za nadev

maslinovo ulje za prženje

1 kašičica semenki senfa

0.5 glavice crnog luka, oljuštiti i iseći na tanke kriške

1 kašičica mlevene kurkume

5  hladnih, oljuštenih, skuvanih krompira – iseći ugrubo

Za serviranje

6 kašika gustog (grčkog) jogurta

2 kašike seckanog korijandera

Tostirati semenke kima s prstohvatom soli u suvom tiganju na umerenoj vatri otprilike 1 minut dok ne otpuste aromu. Dodati malo ulja i sotirati ljutu papriku, beli luk i đumbir još 2 minuta dok ne omekšaju. Skloniti s vatre.

Staviti mešavinu začina i belog luka u činiju. Dodati brašno, začiniti i napraviti rupu u sredini, zatim razbiti jaje i dodati polovinu mleka. Polako umutiti brašno u jaje da se dobro sjedini, a zatim postepeno dodavati ostatak mleka. Mutiti dok smesa ne postane glatka i gusta kao pavlaka. Umešati 1 kašičicu maslinovog ulja, zatim probati i po potrebi dodati začine. Ostaviti testo da odstoji 10 minuta.

U međuvremenu pripremiti ljuti nadev od krompira. Zagrejati malo ulja u velikom tiganju na umerenoj vatri, dodati semenke senfa i pržiti 1-2 minuta, dok semenke ne počnu da pucaju. Dodati crni luk i pržiti 5 minuta dok ne omekša i postane smeđ. Umešati kurkumu, kuvani krompir i začine, po potrebi dodati malo maslinovog ulja tokom prženja. Pržiti na umerenoj vatri 3-4 minuta dok ne omekša i zagreje se. Ostaviti sa strane dok palačinke ne budu spremne.

Zagrejati velik, širok tiganj, a zatim ga podmazati sa malo ulja. Ako se testo previše zgusnulo, dodati 1-2 kašike mleka. Sipati kutlaču testa i nagnuti tiganj da bi se testo razlilo. Pržiti jednu stranu 1 minut dok ne postane zlatna i hrskava, zatim prevrnuti palačinku i peći još minut dok ne bude dobro pečena. Držati na toplom dok se ostatak testa peče.

Pomešati jogurt i korijander i začiniti po ukusu.

Za serviranje, staviti veliku kašiku nadeva od krompira u sredinu svake palačinke, po želji dodati malo jogurta, a zatim ih zamotati.

Recept je preuzet sa sajta 24 Kitchen.

Palačinke sa graškom i prazilukom

Sastojci

200 g graška

3 velika praziluka

1 glavica ljutike, sitno seckane

sitno seckana veza peršuna

pola kašičice sušenog korijandera

malo tumerika

malo sušene mirođije

125 g brašna

2 kašičice praška za pecivo

1 jaje

70 ml mleka

3 kašike istopljenog putera

5 kašika maslinovog ulja

Odbacite zeleni deo praziluka i isecite beli deo stablike na kolutiće. U tiganju na maslinovom ulju propržite ljutiku i praziluk na srednjoj vatri 10 minuta dok ne omekšaju. Dodajte grašak, peršun i suve začine u tiganj i kuvajte još 7 minuta. Grašak možete da izgnječite drvenom kašikom ili gnječilicom za pire krompir – nemojte sav grašak za ustinite, trećina je sasvim dovoljno. Sklonite povrće sa vatre da se ohladi.

U činiji pomešajte brašno, mleko, prašak za pecivo i puter i napravite testo. Ubacite ohlađeno povrće u testo. Na tiganju ugrejte maslinovo ulje i sipajte pola mešavine – pecite palačinku sa svake strane po 2-3 minuta dok ne dobije finu zlatnu boju. Servirajte ovakve palačinke sa pavlakom i dimljenim lososom.

Čokoladne palačinke s bananama

Sastojci

400 g višenamenskog brašna

1 kašika praška za pecivo

0.5 kašičice soli

3 kašike šećera

3.5 dl mleka

2  jajeta

2 kašike maslaca

2 kašike ulja

0.5 dl obične čokolade

1 kap vanile (ili vanilin šećera)

2  banane

Za dekoraciju

0.75 dl oraha

javorov sirup

šećer u prahu

Najpre povezati brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Otopiti maslac. U drugoj posudi izmiksirati otopljeni maslac, ulje, jaja, čokoladne strugotine i vanilu. Povezati te dve smese i dobro ih promešati. Sipati malo smese u zagrejani tiganj za pečenje i staviti nasečene kriške banane na vrh. Kada gornji deo palačinke izgleda pečeno, okrenuti je i peći na drugoj strani. Ostale palačinke ispeći na isti način. Grubo iseckati orahe i njima ukrasiti palačinke.

Poslužiti palačinke s bananama s iseckanim orasima, javorovim sirupom i posuti šećerom u prahu.

Recept je preuzet sa sajta 24 Kitchen.

Jagnjeći but Uskršnji recept: Jagnjeći but sa sosom od nane Ukusno i zdravo Ishrana u proleće – kako da se osećate baš dobro Ovsene pahuljice - mešavine Recept: Jednostavna ovsena kaša Čokoladna torta sa malinama Recept: Čokoladna torta sa malinama – parče raja na vašoj uskršnjoj trpezi ·