Slatke palačinke
PULS GRADA · gastro

Palačinke, američke palačinke i vafle – tri forme, tri teksture, tri različita a slična „osnovna“ ukusa, tri sjajne podloge za poigravanje i u slatkim i u slanim prilozima i nadevima, konačno osvajaju i ove krajeve zavodljivim kombinacijama, novim i klasičnim. Kako im uspeva…

PALAČINKE

Kućna poslastica koja je uvek rešenje za sve zahteve najmlađih, za veće društvo ili pripremu u „poslednji čas“, u restoranima poznate od domaćih preko francuskih do američkih verzija, nastalesu još u antičkodoba i nisu bilebaš ovakve kakve ih danas konzumiramo. Stari Rimljani su ih zvali Alita Dolcia („nešto slatko‟), a zapravo su bile mešavina palačinki, omleta i pogačica u slatkoj (voće, lešnici, med) ili slanoj (sir, riba, meso) izvedbi.

Palačinke kakve danas znamo navodno je (o)smislio kuvar pape Gelazija kad je u petom veku u Vatikan u jednom danu došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane za sve, a na raspolaganju su bili samo brašno i jaja. Postepeno, ova jednostavna poslastica osvaja Evropu, posebno Francusku gde se veruje da na Novu godinu,ako držite novčić u ruci kojom bacate uvis i okrećete palačinke, i on tokom pečenja ne ispadne –imaćete novca cele godine. Uspešno bacanje palačinki povezuje se i s proricanjem: navodno jeNapoleon pre svake bitke sam pržio i okretao palačinke te bi, ako bineka ispala, u bitku odlazio sa strepnjom. Odatle je, nakon poraza u Rusiji, nastala i izreka „To je ona peta palačinka!“jer mu je pekući palačinke pod Moskvom, nakon četiriuspešno okrenute, peta pala na pod.

Sama reč palačinka nastala je od mavarske reči palačinta, a ova iz rumunske placinta, a danas su poznate kao: crepes (Francuska), blinji su u Rusiji, Italijani ih zovu crespelle, Izraelci blintzes a Grci galete. Zapravo, moglo bi se reći da široko rasprostranjenoj porodici palačinki pripadaju i nemačketanke krompir-palačinke, u Škotskoj su drop scones, a u Aziji dadar gutung (Indonezija) ibao bing (Kina).

Kao idealna podloga za sve kombinacije, kod nas se služe uglavnom u dve osnovne verzije. Slatke su filovane džemom ili čokoladnim kremovima (Nutella, Eurocrem) s dodacima voća ili keksa, dok se starije generacije drže proverene kombinacije: šećer i orasi. Slane su ili punjene mlevenim mesom ili jednostavnijim filovima s pavlakom, raznim kremastim salatama, šunkom, sirom i srodnim dodacima. Malo mašte, međutim, i nešto kreacije donose zaista neverovatne kombinacije. Upravo ovakve služe se u Sugar&Spiceneobičnom prostoru na Novom Beogradu i daju im sasvim novu dimenziju. Zamislite ih samo u ovim verzijama i nazivima: Rose Pose (sa džemom od ruža i sirupom od ružine vode i sladoledom od vanile), Dark Blue (sa džemom od šljiva i crnom čokoladom), Minty (sa sirupom od nane i after eight kremom) ili pak osvežavajuće i sasvim letnje s limun-želeom islatkimodlimunove kore, verziju s grilovanim breskvama ili onu s jagodama iz votke.

AMERIČKE PALAČINKE

Prepoznatljive oblikom i debljinom, američke palačinke su poznate kao pancakes, što bi se bukvalno moglo prevesti i kao – torta iz tiganja. Za razliku od poznatih nam tankih, ove palačinke su deblje, mekane i manjeg prečnika. U načinu pripreme razlika je što je smesa gušća, te se prave da budu manjeg prečnika i u njih ide prašak za pecivo. Tokom pečenja poželjno jezagrejati tiganj na srednjoj temperaturi, podmazati ga s malo maslaca, te naneti testo i lagano rasporediti da formira manji krug (količina potrebnogtestaje otprilike dovoljna da napuni jednu manju šoljicu za kafu). Kad palačinka porumenii na površini počnu da se kreiraju mehurići (2-3 minuta), okrenuti na drugu stranui pržiti još 1-2 minuta, dok i ta stranane porumeni.

U Intergalactic Dineru ih originalno služe uz javorov sirup (maple syrup) i obavezni maslac, dobra kombinacija su i limuni šećer, čokoladni sos ili neki voćni kompot. Maline, jagode, kupinei ostalo bobičasto voće takođe su sjajno društvo za ove palačinke, ali to mogu biti i pomorandža, grejpfrut, mandarineili banana. Takođe, u samo testo, neposredno pre pečenja,mogu se dodati različiti sastojci kao što su sitno seckane banane, čokolada, orasi, cele borovnice,kao i začini poput cimeta i vanile. Dodatak malih i sve popularnijih fudge formi (kolač nalik pralinama s intenzivnim punjenjem i tankom „korom“) takođe može biti maštovito poigravanje, ili pak kombinacija kakvu čine višnje, amaretto liker i sladoled od vanile ili pak moka sladoled, nugat s pistaćima i sirup od zelenog čaja.

VAFLE

Ova zavodljiva poslastica, ali i „podloga“, potiče iz XIII veka, mada je je još u staroj Grčkoj pronađena sprava koja bi se mogla opisati kao „presa za vafle“. Vafle su bile toliko popularne na svim događajima, vašarima i svetkovinama u to vreme, da je kralj Šarl IX doneo zakon da prodavci moraju biti udaljeni jedan od drugog bar četiri metra kako ne bi dolazilo do razmirica i sukoba među posetiocima. Popularnost vafli širi se na Toskanu i Burgundiju, potom i na čitavu Evropu s naglaskom na Belgiju gde je u Liježu jednu vrstu vafli patentirao lični kuvar princa Bišopa od Liježa koje su i danas poznate kao Liege waffli. S emigrantima iz Evrope vafle stižu do Amerike, a „ustoličuje“ ih treći američki predsednik Džeferson posle posete Francuskoj, koji je lično doneo presu za vafle u Belu kuću, te je postao prestižna poslastica.

Danas se vafle ponajviše povezuju s Belgijom i dva najprepoznatljivija tipa: Liege i Brussels, deblji su i imaju veća udubljenja u odnosu na druge vrste.Upravo se po načinu konzumacije lako raspoznaju lokalni konzumenti od turista, jer stanovnici Brisela nikad ne stavljaju čokoladu, krem, šlag i slične dodatke, već ponekad samo šećer u prahu. Briselski vafli su veći od običnih, i jedu se isključivo u gostionicama. Inače, u Americi ih zovu Waffles, u Nemačkoj, Češkoj i Francuskoj Gaufres, u Holandiji Sroopwafels, u Švedskoj Waffeldagen.

Kombinacije sa baileys i karamel-sosom i kokos fudge kuglicama, s egzotičnim (mango, vanila sladoled, šećer u prahu) ili sa šumskim voćem (sladoled od šumskog voća i čips od borovnice) samo su neke od maštovitih kreacija za koje su vafle idealna podloga.

Kapric Bar Bar Kapric: Najbolje piadine u gradu Hrana Spremni za pokret – jelovnik za radne dane Mentalitet Mentalitet: Originalne kreacije iz domaće kuhinje Koziji sir Kozji sir: I ukusan i zdrav ·