Cover - Dvorište devica u kompleksu Alkazar (izvor tourinandalusia.blogspot.rs)
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nije lako preneti svet epske fantastike na male ekrane. Pisci romana ovog popularnog žanra čitaoce privlače izmišljenim lokacijama, koje obično nemaju mnogo dodira sa stvarnošću. Kada producenti i reditelji pokušaju da ekranizuju roman, snimanje uvek obave u gradu za koji procene da će tek posle ogromnog uplitanja specijalnih efekata postati ravan mašti pisca s kojom su se uhvatili u koštac.

Palata Alkazar jedna je od retkih građevina koja ne zahteva kompjutersku intervenciju. Na malim i velikim ekranima mogli smo je videti više puta. Krasila je kadrove filmova Lorens od Arabije i Nebesko kraljevstvo, ali će prvenstveno ostati upamćena kao rezidencija opasnih Martela iz serije Igra prestola.

Alkazar je smešten u Sevilji, glavnom gradu južne španske pokrajine Andaluzije. Pod zaštitom je Unseka od 1987. godine i predstavlja jednu od najposećenijih lokacija na svetu. Broj turista se posebno povećao otkako je 2014. godine potvrđeno da će u kompleksu ove palate biti snimane scene koje se u seriji Igra prestola odnose na dornski zamak Sunčevo koplje.

Lako je ustanoviti zašto su se tvorci serije odlučili baš za ovu platu, jer njena istorija i raskoš mogu da pariraju mašti Džordža R. R. Martina, pisca na čijim je delima serija zasnovana. Prvi ostaci arhitekture iz kompleksa Alkazar potiču iz prvog veka nove ere, ali gradnju palate kakva nam je poznata danas Arapi su započeli tek u XII veku. U istoriji dugoj stotinama godina, palata je pretrpela brojne intervencije i proširenja.

U kompleks Alkazara ulazi se kroz trijumfalna Lavlja vrata, posle čega se može videti više od deset povezanih celina i nekoliko vrtova. Dominantan je mavarski stil i tipičan islamski umetnički izraz, vidljiv u brojnim mozaicima, tapiserijama i arabeskama, koje nisu smetale ni potonjim hrišćanskim vladarima. Pre nego što će njim prošetati izmišljeni prinčevi Dorne, Alkazar je bio jedno od sedišta almohadske dinastije i dom kastiljskih kraljeva, a gornje spratove palate i danas koriste članovi kraljevske porodice.

Nažalost, Igra prestola polako napušta omiljene španske odaje. Nema više mnogo radnje koja se odvija u Dorni, ni prilike da se divimo staroj seviljskoj palati. Iako je najavljeno da će serija posle poslednje sezone dobiti bar još jednu nezavisnu avanturu, nije sigurno da li će se s njom na male ekrane vratiti i jedan od najlepših primera mudeharske arhitekture. Iskoristite zato priliku i pogledajte sve detalje Alkazara u našoj foto-galeriji.

Vrt pesnika (izvor españaescultura.es)Otvori galeriju
cover Najpopularnije boje za kuhinju u poslednjih 100 godina cover Putujte sa stilom: 15 prelepih kamp prikolica ac jul_cover Arts & Crafts Concept: Šta sve jedna komoda može da postane? ikea-asmr-PAGE-2017 Nova IKEA reklama: Opustite se maksimalno · ·