Naslovna fotografija (foto wallpaperrs.com)
PULS GRADA · destinacija

Sve je počelo u srednjem veku, kad se na uzvišenju, navodno, ukazala Bogorodica. A kao po pravilu, Bogorodica uvek bira tajanstveno i lepo mesto da poprimi ovozemaljsku formu. I tu, na nekih tridesetak kilometara od Lisabona, njoj u čast podignuta je kapela. Kapeli se ubrzo pridružio manastir, a posle nekog vremena njemu se pridružila palata. Zajedno su putovali kroz vreme i danas čine Penu, raskošan kompleks u portugalskoj opštini Sintra.

Vekovima pre nego što će objekat poprimiti sadašnji oblik, u njemu je živela samo nekolicina monaha. Iako miran i posvećen redu Svetog Jeronima, manastir nije bio po volji prirodnim nepogodama. Zdanje koje je podigao kralj Manuel I oštetila je munja, a potom i razoran zemljotres iz 1755. godine.

Decenijama kasnije, ruševine su privukle Fernanda II Portugalskog, kralja koji je otkupio manastir i veliku površinu zemlje da bi podigao letnju rezidenciju. Od 1842. do 1854. godine, palata je građena s ciljem da nadživi ktitora. Kad su poslednji radovi privedeni kraju, na obroncima planine stajalo je zdanje toliko veliko da se tokom vedrih dana može ugledati iz mnogih delova Lisabona.

Fernando II i njegova supruga Marija II, obraćali su pažnju na svaki detalj palate. Kao jedinstveni spoj romantizma, srednjovekovnih, islamskih i drugih elemenata, Pena je proglašena nacionalnim spomenikom i pretvorena u muzej posle 1910. godine. Na burnu prošlost podsećala je izbledelim bojama i gotovo niko nije verovao da je nekada mogla biti okrečena u bilo koju nijansu osim sive. Krajem prošlog veka, međutim, restaurirana je njena žuta, ljubičasta i crvena spoljašnjost.

Turisti koji posećuju Portugal retko propuste priliku da posete ovu palatu. Park koji je okružuje pomogao je da bude proglašena jednim od sedam portugalskih čuda. Na 200 hektara brdovite površine oko zdanja, Fernando II zasadio je veoma retke egzotične biljke. Sekvoje, čempresi, kedrovi, magnolije, ginko i brojne paprati, uvezene iz Australije i sa Novog Zelanda, rastu u lavirintu staza koje presecaju zelene površine.

Lako je oduševiti se i izgubiti osećaj za prostor i vreme u ovom jedinstvenom okruženju pod zaštitom Uneska. Bilo da ste u nekim od bezbroj Peninih prostorija, ili u parku pod otvorenim nebom, osećaj je neponovljiv. Tako bar kažu ljudi koji su posetili kompleks. Mi smo im poverovali na osnovu fotografija, koje možete pogledati u našoj galeriji.

Rekonstruisani manastir obojen je u crveno, dok je palata žute boje (foto airpano.com)Otvori galeriju
Božićni vašari u Beču Božićni vašari u Beču Etno selo Pobori Etno selo Pobori – skriveni kutak nadomak Lovćena Pogled iz Blizikuća ispred crkve Sv. Jovana Budvanske etno tajne: Paštrovića dvori antoine-barres-198888-1000x500 Lonely Planet preporučuje 10 država koje treba posetiti u 2018. · · ·