Palentadžija
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Brend Paletandžija nudi originalne, interesantne i funkcionalne komade nameštaja. Stolovi, stočići, police, garniture… izrađeni su od recikliranog drveta, po meri kupaca i različite ambijente čine drugačijim i posebnim.

Dizajnerski duo brenda čine supružnici Vesna i Nikola Meandžija, koji su pre pet  godina počeli da dizajniraju komade nameštaja za sopstvene potrebe, a zatim počeli i da primaju porudžbine od rodbine i prijatelja.

„Svidela nam se ideja pravljenja nameštaja od recikliranih paleta baš zbog očuvanja životne sredine. Nedavno smo otvorili i stranicu na fejsbuku. Imajući u vidu naše prezime (Meandžija) činilo se kao dobra ideja da brendu damo upravo ovaj naziv“,  kaže Nikola Meandžija.

Paletandžija nameštaj deluje i moderno i pomalo sirovo, idealan je za eklekična poigravanja u enterijeru, upečatljiv je i funkcionalan – u dnevnoj ili spavaćoj sobi, na terasi, u kuhinji, kupatilu. Nikola Meandžija navodi da je nameštaj koji dizajniraju namenjen svima  koji žele da svoj prostor, životni ili radni, urede u slobodnom stilu, kao  i da istaknu svoju jedinstvenost. Odnosno onima koji ne robuju imperativu korišćenja industrijskog nameštaja i bezlične iverice.

Palete od kojih nastaje nameštaj Paletandžija su pravougaoni komadi drveta koji se koriste u transportu, podupiru robu, čuvaju je prilikom prenosa i skladištenja.

“Trend nameštaja od paleta je na zapadu u ovom trenutku veoma popularan, međutim na našim prostorima još nije uzeo punog maha. Nameštaj koji pravimo izrađuje se isključivo od recikliranog drveta, odnosno paleta, i drveta koje pronalazimo na raznim stovarištima i u magacinima. Palete se generalno prave od jelovine, bukve, topole, i drugih vrsta drveta, i veoma su izdržljive.  Koriste se u uslovima gde jedna paleta mora da izdrži i do tonu tereta“, objašnjava Nikola.

On  ističe i da je svaki komad nameštaja koji prave jedinstven – zbog načina izrade, i zbog toga što se kreira  u dogovoru sa kupcima, modifikuje prema njihovim željama.

“Trenutno se koncentrišemo pretežno na police, stočiće, manje garniture i poneke umetničke komade kojima želimo da se izdvojimo od konkurencije. Takođe smo otvoreni za sve predloge kupaca, i uvek smo uzbuđeni kada dobijemo neki novi projekat kao izazov.“

Promoteri eko ideje, autori brenda Paletandžija, navode i da su ponosni na dosadašnje pozitivne komentare kupaca. I ističu da sve  komade rade isključivo po porudžbini i da je zbog  toga svaka kreacija unikatna i neponovljiva. Najveću pažnju trenutno privlače police za knjige i sobni stočići.

„Cilj nam je da kroz povratne informacije koje dobijamo od kupaca napravimo selekciju nameštaja koji će biti interesantan svima, a uz to i da dodajemo nove, jedinstvene ideje. Trenutno naš nameštaj može da se kupi samo preko naše fejsbuk stranice. Nadamo se da ćemo uskoro imati i izložbeni prostor, kako bi potencijalni kupci mogli uživo da dožive sve naše komade nameštaja. Kao što sve češće možemo da čujemo, želja većine ljudi je da zarađuje za život radeći ono u čemu uživa, tako da se i mi nadamo da će brend Paletandžija dostići taj nivo. I da će biti prepoznatljiv po svojoj inovativnosti i jedinstvenosti,“ kaže Nikola Meandžija.

Sofa koja vas grli Sofa koja će vas uvek zagrliti Murali za zidove Tapete kao murali u vašem stanu Napuštene zgrade u Parizu Napuštena naselja jedne generacije Parižana Van Gogova soba i Airbnb Airbnb: Van Gogova soba za 10 dolara