2_nest_3_cover
U VAZDUHU · tech/web

Razvoj tehnologije i Internet of Things Strukture omogućio je da koncept pametne kuće relativno brzo prevaziđe okvire skupog eksperimenta i postane široko dostupan. Predstavljamo nekoliko inovativnih, a jeftinih rešenja koja vaš dom mogu da pretvore u bolje mesto za život.

Tekst: Gradimir Joksimović

Kvalitetni gedžeti za plići džep

Amazon Echo Dot (50 USD) je najjeftiniji i u ovom trenutku najpopularniji gedžet kompatibilan sa Amazonovim virtuelnim asistentom Alexa koji omogućuje agregaciju vesti i reprodukciju muzike sa interneta, upravljanje pametnim uređajima, podešavanje alarma, čitanje audio knjiga i druge radnje kontrolisane glasom. Za pedesetak dolara više dobija se i komplet Philipsovih pametnih sijalica Hue, koje se jednostavno montiraju i povezuju sa Wi-Fi čvorištem.

Nest Protect smoke & carbon monoxide alarm (100 USD) je alarmni uređaj koji detektuje povišen nivo ugljen-monoksida i koncentracije dima u domu i signalizira putem aplikacije na pametnom telefonu. Uređaj pomoću specijalnog senzora prati način na koji se vatra širi i predviđa koliko je vremena potrebno za blagovremenu intervenciju, a i ukazuje na tačnu lokaciju požara.

TP-Link Smart Wi-Fi Plug (25 USD), je pametni Wi-Fi uređaj u formi zidne utičnice koja se povezuje na internu bežičnu mrežu i omogućuje da se svaki uređaj koji je na njega priključen kontroliše daljinski pomoću telefona, tableta ili računara. Uređaj omogućuje uvid u energetsku potrošnju pojedinačnih uređaja i podešavanje tajmera za automatsko isključivanje.

D-Link DCH-S160 Wi-Fi Water Sensor (60 USD) je senzor koji detektuje nakupljanje vode u stambenom prostoru i sprečava nastanak veće štete koja neminovno prati kvarove na vodovodnim instalacijama i posledične poplave. Alarm se oglašava zvučnim i svetlosnim signalima, kao i porukama na mobilnom uređaju.

Roku Express Streaming Stick (30 USD), je minijaturni strimer multimedijalnih sadržaja koji omogućuje prenos više od 350.000 filmova i serija na bilo koji TV sa HDMI priključkom. Drugim rečima, on svaki TV pretvara u smart TV, i to bez posebne pretplate.

Blink Home Security Camera (100 USD) je jedna od najjeftinijih sigurnosnih kamera za zatvoreni prostor i ujedno jedna od najjednostavnijih za rukovanje. Za prenos slike se oslanja na postojeću Wi-Fi mrežu, putem koje isporučuje jasnu sliku u rezoluciji 720p na Android i iOS uređaje.

Korisne „in home“ aplikacije

Houzz Interior Design Ideas (Android, iOS; besplatna): aplikacija nudi više od 11 miliona gotovih rešenja za enterijer i eksterijer vašeg doma. Više miliona korisnika aktivno učestvuje u razmeni ideja i saveta.

iHandy Carpenter (Android, iOS; 2 USD): dvaput meri, jednom seci – aplikacija za merenje sa brojnim virtuelnim alatima koji omogućuju brzo i relativno tačno merenje i pretvaranje mernih jedinica.

2000 DIY ideas (Android; besplatna): kad vam ponestane ideja za „uradi sam“ projekte u kući, od gastronomskih poduhvata do enterijera, slobodno se „obratite“ ovoj aplikaciji.

suitcase_cover Travelmate: Kofer koji vas prati svuda gde idete 3_sony_mdr_1_cover U ritmu frilensera Google Earth Noviteti na Google Earth-u igrica Chicken Scream: Umesto tastature koristite glas · · · · ·