Paris, Champs-Elysees at night
PULS GRADA · destinacija

Pariz se često naziva i „grad svetlosti“, ali taj epitet nije dobio zahvaljujući brojnim uličnim svetiljkama ili pak osvetljenom Ajfelovom tornju! Kada je reč o ovom gradu, svetla predstavljaju umetnici, pisci i akademici, kojih je u Parizu oduvek bilo mnogo. Ako planirate da posetite Pariz, ostavite dosta memorije na telefonima i foto aparatima, a što se tiče novca – isplanirajte da ga potrošite na uživanje u jutarnjoj kafi i kroasanima, sirevima i vinima, jer je ovaj grad poprilično skup za pravi šoping.

Dočekajte Novu godinu u Parizu – sa agencijom Filip Travel

Šetajte i uživajte u sjaju najšire avenije

Kada ste u Parizu, sigurno nećete propustiti da prošetate čuvenim Jelisejskim poljima (Champs-Élysées), najširom avenijom u Parizu koja počinje na Trgu Konkord a završava se na Trgu Šar de Gol Etual, gde je i Trijumfalna kapija. Sa ukupno osam traka, predstavlja jednu od najširih ulica na svetu, pa je pešacima veliki izazov da pređu sa jedne na drugu stranu. Prepoznatljivi motiv sa većine fotografija iz Pariza, važi za najskuplju ulicu posle njujorške Pete avenije, a poznata je kao raj za šoping po mnoštvu prodavnica poznatih modnih brendova.

Pored toga, ovde ćete proći pored brojnih hotela, bioskopa, kafea i restorana. Neretko ćete čuti da Jelisejska polja nose epitet najlepše avenije na svetu, a samo zamislite koliko se ističe ta njena lepota tokom novogodišnjih praznika, kada je posebno osvetljena i ukrašena.

Osetite duh starog Pariza

Najviša tačka u Parizu (od ukupno 11 brda i brežuljaka na kojima leži grad) je Montmartre, ujedno i najbolji vidikovac odakle se pruža pogled na ceo grad. Prepoznatljiv je po bazilici Sacre Coeur i njenoj upečatljivoj beloj boji. Prepustite se ulicama zanimljivog Montmarta-a , koji je sačuvao izgled starog Pariza i koji odiše umetnošću. Na ovim starim ulicama možete pogledati predstave u istorijskim pozorištima ili se diviti radovima u nekoj od sjajnih umetničkih galerija.

Zanimljiva činjenica o Montmartreu je da je to nekada bila četvrt u kojoj je živela radnička klasa, i ovde je većina umetnika živela u siromaštvu, a danas je jedan od najskupljih pariških četvrti. U podnožju brda Montmartre nalazi se jedan od simbola noćnog života Pariza – Mulen Ruž, poznati kabare i dom can-can plesa.

Jedite kao pravi Parižani

Kada ste u nekoj stranoj državi, interesantno je pratiti njihove navike i način života, tako ćete u potpunosti osetiti duh podneblja u kojem ste. Pariška lokalna pravila snažno definišu i pravila konzumiranja hrane – način na koji to radi, sa kim i u koje vreme. Za doručak Francuzi, recimo, jedu slatke stvari, uglavnom je to musli, kroasan, keks i kafa. Pariz je poznat po najboljim bagetima, pa ne propustite da uzmete po neki zalogaj bageta dok šetate Jelisejskim poljima.

Ono što svakako ne možete zaobići u glavnom gradu Francuske, jesu prodavnice sireva sa asortimanom koji ne možete ni da zamislite. Na samo šest kilometara od Pariza, nalazi se pijaca Marché de Rungis, površine od 234 hektara. Ova pijaca, za koju kažu da hrani Pariz, najveća je pijaca hrane na svetu.

Ne propustite da odete u Versaj

Versaj je gradić u predgrađu Pariza, nekada glavni grad Kraljevine Francuske. Poznat je po palati – kraljevskom dvorcu Château de Versailles. Palata je bila dom francuskim kraljevima i sa više od 700 soba, smatra se najvećom kraljevskom palatom na svetu. Verovatno najzanimljiviji deo palate je Dvorana ogledala, središnja galerija koja sadrži više od 350 ogledala.

Obavezno probajte!

Pain du chocolat ili tipičan francuski kroasan je kroasan sa dva reda čokolade unutra i poznata je poslastica u kojoj uživaju Parižani. Možete ga probati u bilo kojoj od brojnih poslastičarnica, a savet iskusnih vodiča agencije Filip Travel je da to učinite  uAngelini, u Rue de Rivoli.

Ponesite nešto autentnično za uspomenu

Prepustite se i prebirajte po detaljima za kuću, nakitu i vintidž cipelama na najvećoj buvljoj pijaci na svetu – Puces de Saint Quen. Nalazi se na samom obodu Pariza, stara je preko jednog veka i ima više od 2.000 tezgi.

Naslovna fotografija (foto wallpaperrs.com) Palata Pena: Raskošna rezidencija portugalskih kraljeva Božićni vašari u Beču Božićni vašari u Beču Etno selo Pobori Etno selo Pobori – skriveni kutak nadomak Lovćena Pogled iz Blizikuća ispred crkve Sv. Jovana Budvanske etno tajne: Paštrovića dvori · · · · ·