Haesindang02_cover
U VAZDUHU · svet

U Južnoj Koreji postoji park pod imenom Haesindang, koji je u svetu poznat isključivo po činjenici da je pun skulptura penisa u erekciji. Iako ovo deluje kao nešto što bi smislio Nole Seksoman (ili bar njegov južnokorejski pandan), prava inspiracija parka je bila stara narodna legenda od pre nekolko vekova.

Haesindang park se nalazi u maloj ribarskoj luci Sinam na istočnoj obali zemlje. Kao i u mnogim drugim pričama, i radnja ove bajke je duboko povezana sa načinom života u ovakvim naseljima.

fDevojka Ebavi je oženjena ribarom u Sinamu. Jednog dana, pre nego što se ukrca na brod, on postavlja svoju ženu na stenu pored mora i obećava joj da će se uskoro vratiti. Nažalost, oluja osujećuje njegove planove, a jadna Ebavi gubi život od udara talasa koji ju je bacio u nemirno more. Zbog činjenice da je ostala devica i verna svom mužu, njena duša nastavlja da živi na tom mestu, što dovodi do potpunog egzodusa riba sa ove lokacije.

Kada su saznali za njenu sudbinu, stanovnici su bili u šoku i okrivilu su njen nemirni duh koji i dalje živi za nestašicu riba koja je usledila. Nešto kasnije, jedan čovek je odlučio da izabere stenu na kojoj je Ebavi čekala svog dragog kao idealno mesto za pecanje. Naravno, zbog Ebavinog prokletstva nije mu pošlo za rukom da upeca bilo šta, ali pošto je već neko vreme sedeo tu, odlučio je da posluša svoj zov prirode i olakša se u moru.

Videvši njegov ponos, Ebavina duša je bila toliko uzbuđena da je potpuno zaboravila na svoju žalost i tugu. Kao što pretpostavljate, more je ponovo postalo mirno i ribe su se vratile u svoje pređašnje stanište. Stanovnici naselja su bili zahvalni svojoj novoj boginji, i odlučili su da naprave drvene statue falusnog oblika i izvode rituale u njenu čast.

Danas je ovaj park jedna od omiljenih turističkih destinacija Južnokorejaca, a bizarna priča o njegovom poreklu je stigla i do ostalih delova sveta. U međuvremenu je osnovan i Festival falusnih skulptura, na kojem svake godine veliki broj umetnika izlaže svoje nove statue muških genitalija.

Haesindang parkOtvori galeriju
_cover Knjižara koja izgleda kao beskrajni tunel knjiga kattenstoet-ypres-32_cover Kattenstoet: Festival mačaka u Belgiji El Helicoide El Helicoide: Tržni centar koji je postao zatvor Dvojnice Fride Kalo Dvojnice Fride Kalo oborile Ginisov rekord · ·