Dinosaurusi  (izvor: taringa.net)
U VAZDUHU · flešbek

Ideja da se dinosaurusi ožive i kloniraju pomoću savremene tehnologije postala je veoma popularna 1990. godine, kada je Majkl Krajton objavio roman „Park iz doba jure“. Bila je to elegantna bestseler zamisao, koja je ubrzo pretvorena u istoimeni kultni film. Dino groznica potresla je tada ceo svet, ali kavezi za izumrle životinje ostali su prazni. Paleontolog Džek Horner veruje da neće još dugo biti takvi.

Horner je veoma optimističan kada je reč o uskrsnuću izumrlih životinja. „Možda ćemo gajiti dinosauruse kao kućne ljubimce“, kaže ovaj naučnik, koji je radio kao savetnik na snimanju filma Park iz doba jure, i procenjuje da bi nas od tog dana moglo deliti tričavih desetak godina. Ako se to zaista dogodi, metode koje će naučnici primeniti biće drugačije od onih koje smo videli u bioskopu.

U filmu Park iz doba jure naučnici su pronašli ostatke krvi dinosaurusa u telu komarca, koji se posle praistorijskog ručka fosilizovao u ćilibaru. Pažljivom obradom, iz krvi su dobili nepotpun DNK lanac, popunili praznine, razvili male dinosauruse i klonirali ih. Takav postupak se verovatno nikada neće desiti.

Insekti očuvani u ćilibaru nisu retkost, ali DNK lanac dinosaurusa jeste. Kada se truplo životinje fosilizuje ono se pretvara u kamen, tako da organski ostaci prestaju da postoje. Sada znamo i da je DNK lanac previše osetljiv da bi opstao tokom dugih 65 miliona godina, koliko je proteklo od izumiranja strašnih guštera. Otkriće tragova DNK u fosilizovanom mekom tkivu tiranosaurusa, do kojeg je pre desetak godina navodno došla paleontološkinja Meri Švajcer, prilično je kontroverzno. Čak i da nije, teško bi dovelo do uskrsnuća praistorijske zveri.

Ukoliko ne znamo kako izgleda u potpunosti očuvan DNK lanac neke izumrle životinje, ne možemo znati ni kako dobro da povežemo njegove parcijalne ostatke i popunimo rupe. Drugim rečima, čak i ako bi se neka malu beštija stvorila rekonstrukcijom DNK lanca, ona bi bila samo slika i prilika pretpostavki koje imamo o dinosaurusima.

Zašto onda Horner i drugi paleontolozi ne gube nadu? Verovali ili ne, zbog ptica. Poput mnogih dinosaurusa, ptice su prekrivene perjem, hodaju na dve noge, nose jaja, imaju karakterističan oblik karlice i najbliži su srodnici izumrlih giganata. Naučnici su zbog toga postavili jednostavno pitanje: ako su ptice evoluirale od dinosaurusa, može li se proces evolucije preokrenuti? Mogu li se u embrionalnoj fazi pileta favorizovati stare karakteristike dinosaurusa? Odgovor je već urodio plodom.

Kanadski paleontolog Hans Larson, proučavao je embrione ptica 2007. godine i primetio da se kod njih, iako ptice nemaju rep milionima godina, još uvek može primetiti začetak čak šesnaest repnih kostiju. Genetičkom manipulacijom, uspeo je da produži rep za još tri pršljena. Dve godine ranije nešto slično izveli su Met Haris i Džon Falon sa Univerziteta u Viskonsinu. Utičući na određene gene oni su izazvali ponovni rast zuba kod pilećeg embriona. Slagalica je upotpunjena još jednim detaljem 2016. godine, kada su naučnici sa Univerziteta u Čileu produžili razvoj nožne kosti kod pilećeg embriona i dobili dužinu koju zatičemo kod fosilizovanih dinosaurusa. Dodatna čuda su moguća zato što i geni koji milionima godina nisu u upotrebi mogu ostati očuvani u DNK lancu.

Pravo pitanje je sada da li bi stvaranje dinosaurusa pomoću genetičkog inženjerstva bilo verna kopija izumrlog života, ili bi to bio pilesaurus, kako je ideja šaljivo nazvana. Zbog činjenice da ne znamo kako je izgledao DNK lanac dinosaurusa, prepreka ostaje nepremostiva. „Tehnički, dobićete zbrljano pile. To nije dinosaurus. To nikada neće biti dinosaurus“, izjavio je Met Haris, koji primenu svog zubatog eksperimenta vidi u medicini i otkrivanju novih detalja o izumrlim životinjama. Horner se ne slaže i veruje da bi vrlo brzo mogao da predstavi svog dinosaurolikog ljubimca, a šta bi posle s njim posebno je etičko pitanje.

fotke Njujorška hip-hop kultura 80-ih godina prošlog veka oskar Dobitnice Oskara od 1927. godine do danas Heroine Prvog svetskog rata Žene koje su zadužile Srbiju: 10 heroina Prvog svetskog rata brkovi Poznate brke bez brkova ·