Rijaliti TV
U VAZDUHU · pop trash

U intervjuu datom do pre par leta najistrajnijem portalu za popularnu kulturu, kontroverzni, ali i nesumnjivo nadareni ruski književni superstar Zahar Prilepin izjavio je da rodnoj Rusiji priželjkuje prosvećeni apsolutizam. Imajući u vidu ne samo višestranu povezanost Rusije i Srbije, nego prvenstveno Armagedon nastao početkom i razvojem aktuelne paklene sezone Parova (na TV Happy), može se reći da bi i Srbiji dobro došla neka korenita promena u narečenom pravcu…recimo, novog srpskog puritanizma. Barem u medijskom prostoru.

Ništa lakše no kamen baciti ili packu udariti sa sigurne udaljenosti tastature koja ama baš sve dopušta, ali za početak ove polemike u pokušaju mora se primetiti i da su pomenuti Parovi, uz sav očigledni i nepatvoreni užas, doneli i ponešto dobro. Naime, iako se zadugo činilo da Pinkova Farma najbolje dubi to duplo dno sa udarničkom istrajnošću, sva je prilika da je baš ovosezonsko izdanje Parova ipak uspelo da stvari pregura i preko granice tog potencijalno poželjnog paroksizma. Potencijalno poželjnog u ovom konkretnom slučaju, naravno. Ako je ostalo još nedoumica, ako su nekim čudom do dana današnjeg opstale mrvice mazohističkog pozivanja na ekstremnu toleranciju prema svemu, pa i tome sve teže pojmljivom i snošljivom, Parovi, nošeni zbilja paklenim i besprizornim ludilom, prikazali su rijaliti u srpskom izvođenju u stadijumu krajnje mutacije jedne inače tako pogubne zamisli.

Podsetimo se, glavešine i udarne igle TV B92 su sumnjičave i gadljive uveravali da je Veliki brat zapravo „značajan društveni eksperiment“; slično tome, iz TV Happy ovih je dalo stiglo uverevanje da „realna televizija”, kako Amerikanci nazivaju ovaj format, sad je jasno, sve je bliži običnom čoveku – gledaocu, koji želi da se poistoveti sa svojim omiljenim TV likovima, učesnicima rijalitija, samo na prvi pogled međusobno nespojivih, jer su različitih godina, profesija, afiniteta.“ Ipak, sada nema dvojbe, da citiramo Bobana Petrovića, i kupatilo je shvatilo – tamo prikazan spoj opskurnosti, neukusa i besmisla možda je kadar da dovede do pročišćenja i srećnog ishoda na kraju puta. Barem na tom planu. I nema te semantičke gimnastike kojom se da zatomiti nešto toliko očigledno.

Dobra vest je, dakle, što pomenuta metastaza tog rijaliti ludila (pod ovim ili onim manje ili više zvučnim izgovorom) napokon može da izrodi  iskrenu potrebu za drastičnom promenom i što skorijim okretanjem onog čuvenog novog lista. Tu na scenu stupa ideja o novom srpskom puritanizmu kao poželjnoj i moguće učinkovitom međufazom do nekog smislenijeg medijskog sutra. Trenutno aktuelne i vladajuće autokrate mogle bi da pomognu makar na ovom planu, i to nekakvim tihim dekretom, prećutnom zabranom, ćuškom upućenom kome treba i kad niko drugi ne gleda…

Do kraja puta valja nam istrpeti još puno toga, ali isceljenje po ovom pitanju ipak je i dalje moguće. Naravno, ako svet ne posmatramo kao skup hiruški precizno postavljenih oprečnosti, gde bi narečeni puritanizam onda, daleko bilo, nužno išao u paketu sa teškim licemerjem, moralnom panikom, agitpropovskom isključivošću… A valjalo bi nam onda izdržati i dosta mlakog mejnstrima kao neizbežne čistilišne međuetape do krajnjeg cilja – dostojanstvenije, inteligentnije i promišljenije TV ponude. Moraće da boli, ali setimo se darova i krupnih blagodeti na kraju puta. Vredi pokušati.

Takmičenje za najlepšu guzu #Belfie: Vladavina zadnjica obey me! BDSM u ovdašnjem folku i popu: Budi sam na uzici Pesme koje pozivaju na seks Top 15: Pesme koje pozivaju na seks Justin Bieber (ni)je porastao – pogledajte parodiju reklame za Calvin Klein donji veš Justin Bieber (ni)je porastao – pogledajte parodiju reklame za Calvin Klein donji veš