savs-511895-unsplash
U VAZDUHU · urban flash

Ako ste u vezi sa istom osobom dovoljno dugo, shvatite da, iako će neke stvari neizbežno ostati iste, druge će se vremenom promeniti. Veza ne može da sazri ako oboje niste otvoreni za promene. Kada stvari između vas ostanu iste predugo, to nije dobro za vašu zajedničku budućnost.

Iste navike, komunikacijske veštine i interpersonalna dinamika koje su odgovarale parovima u ranim 20-im godinama verovatno neće i ne bi trebalo da odgovaraju istom paru 25 godina kasnije. Evo nekih stvari koje srećni parovi primenjuju a koje su dobre za svaku vezu:

1. Ohrabruju jedni druge da imaju život i van veze

U ranoj fazi zaljubljenosti, parovi imaju tendenciju da provode dosta vremena radeći sve zajedno, ponekad stavljajući svoje individualne živote u drugi plan. Ali kako vreme prolazi, najsrećniji parovi uče da im nije potrebno da budu vezani jedno za drugo. Umesto toga, oni daju prioritet svojoj nezavisnosti, uspostavljajući ravnotežu između vremena „ja“ i „mi“. Oni dozvoljavaju jedni drugima da se razvijaju kao pojedinci, svaki sa svojim sopstvenim hobijem, interesima i prijateljstvima van primarnog odnosa.

2. Bolje komuniciraju

Snažna komunikacija je temelj svake srećne, zdrave veze – partnerstvo ne može napredovati bez nje. To znači da treba da poboljšate svoju sposobnost da izrazite svoje potrebe i želje vašem partneru, kao i da naučite kako da budete bolji, saosećajniji slušaoci.

3. Pronalaze načine da održe uzbuđenje u vezi

Lako je ući u rutinu, fokusirajući se samo na ono šta treba da se uradi na poslu, sa decom ili oko kuće, nikada ne ostavljajući vreme za zabavu. Najsrećniji parovi nastavljaju da traže nove načine kako bi održali iskru – proveravali novi restoran, volontirali sa drugom dobrotvornom organizacijom ili, pak, eksperimentisali sa novom pozom u krevetu – umesto da se zadovolje rutinom.

4. Poštuju potrebe partnera za promenama

Posmatranje promene partnera (čak i kada su promene pozitivne) može biti malo uznemirujuće za neke. „Šta ako odu ovom novom stazom i ostave me u prašini?“ Ali, umesto da se odupru tim promenama, najsrećniji parovi ohrabruju svog partnera u novim izazovima.

5. Postavljaju nove ciljeve i pomažu jedni drugima da ih ostvare

Kakvi god da su vaši ciljevi u životu – promena karijere, usvajanje deteta, kupovina kuće, trčanje polumaratona, učenje kaligrafije – dobar partner će biti čvrsto na vašoj strani. Nije bitno da li je cilj individualan (kao što je pisanje knjige) ili zajednički (kao što je osnivanje porodice), parovi u najzdravijim odnosima prepoznaju da su oba podjednako važna.

BeFunky-collage (21) Zašto je kafa iz kafića bolja od one koju spremimo kod kuće? joel-bengs-498744-unsplash Kako redosled rođenja utiče na vašu ličnost? photo-1490367532201-b9bc1dc483f6 Evo zašto su zauzeti muškarci privlačniji photo-1529333166437-7750a6dd5a70 Postajete „odrasli” tek u tridesetim godinama · · · ·