patike
U VAZDUHU · urban flash

U čudnom i zapanjujućem svetu kolekcionara patika (sneakerheads) postoje određeni stilovi koji su sveti i neguju se iznad ostalih. Postoje dakle oni modeli koji uzrokuju da ljudi stoje u redu ispred prodavnice na kiši satima, ili da obaraju web stranice svojim klikovima željnih patika.

Ludilo za patikama doseže svoj vrhunac kada kolekcionar ne želi da izvadi par patika koje je nabavio iz kutije. Zašto? Pa zamislite sve strahote koje mogu da se dese prelepim, prestižnim skupim patikama van kutije… Stvarno strašna stvar.

Kao dobro vino koje nekako zauvek stoji u svojoj kutiji i služi da nas podseća na to da imamo dobro vino koje stoji u svojoj kutiji, i patike bivaju u kutiji čuvane za dobrobit sledećih generacija, kao da su muzejski primerak.

Imajući to na umu, sastavili smo spisak patika koje bi mogle jednog dana završiti na muzejskom postolju kao kultni artefakti iz „doba“ patika. 

ADIDAS YEEZY BOOST 350

Kanye West je ili genije ili idiot, zavisi koga pitate. No, ono što se ne može poreći je da je njegova saradnja sa Adidasom izrodila čudo. Yeezy Boost je dragulj za kolekcionare i najtraženiji je model patika trenutno.

ADIDAS X Raf Simons OZWEEGO 2

Možda i najsvetiji model Adidasa,  i jedna od najboljih dizajnerskih saradnji. Model je prvi put „sleteo“ na tržište 2013. godine, i postao je najtraženiji među onima koji vole stil devedesetih.

NIKE AIR MAG

Verovatno najviše prepoznatljiv par patika. Dekade su prošle pre nego što su fanovi Povratka u budućnost dočekali ovaj model 2015. godine. Iz kompanije Nike rekli su da će pustiti još jednu seriju u prodaju i da će tim novcem potpomoći Michaela J. Foxa i njegovu fondaciju za istraživanje Parkinsonove bolesti.

Reebok ALIEN STOMPER

Još jedne „filmske“ patike na listi. Reebok Alien kućne izrade je prvi put obula Sigourney Weaver u filmu Jamesa Camerona iz 1986. godine i od tada imaju kultni status među ljubiteljima SF filmova. Kako bi proslavili 30-godišnjicu filma, Reebok je ponovo pustio jednu seriju ovih patika kućne izrade, i naravno, rasprodate su za minut.

NIKE AIR JORDAN 1

Nike Air Jordan su bile prve patike koje je legenda Michael Jordan potpisao. Zbog toga su jedne od najsvetijih momenata u svetu sporta i sportske subkulture. Danas ih je teško videti uživo, i zbog toga su Sveti gral kolekcionara.

Superheroji Superheroji 20. veka i svi njihovi potomci Kako mobilni telefon utiče na vaš život Kako tvoj smartfon utiče na tebe? Muhamed Ali (foto: i2.mirror.co.uk) Muhammad Ali (1942 -2016): Pamtite me (i) po rečima mojim japanski horor Horor porodica u Japanu šokira pratioce na Instagramu ·