Pavle Zelić
U VAZDUHU · intervju

„Družina Dardaneli“ se vratila! Pet godina nakon uspešnog prvog strip albuma „Poljubac vampirice“, scenarista Pavle Zelić i crtač Dragan Paunović su se ponovo udružili kako bi čitalaštvu ponudili „Zločin na svetskoj izložbi“. Zelić, poznat i kako autor romana „Peščana hronika“ i kritičar, za City Magazine otkriva pojedinosti svog novog poduhvata.

Da li se sećaš prvog stripa koji si pročitao?

Prvi je bio Tarzan, i to onaj kojeg je radio naš Bane Kerac. Na tom stripu, i mnogim drugim objavljivanim u Politikinom zabavniku i edicijama Zlatna serija i Lunov Magnus Strip, sricao sam prva slova i zavoleo čitanje uopšte.

Koji junak ti je bio omiljen u detinjstvu?

Obožavao sam ih kao klinac, a i dalje ih volim i iščitavam: Gašu Šeprtlju, Martija Misteriju, Dilana Doga, Betmena, Konana, Taličnog Toma, Asteriksa, Tintina, Bluberija… Lista nema kraj.

Kada si prvi put napisao scenario za neki strip?

Praktično sam iz strip teorije uskočio pravo u veliki, takoreći dugometražni strip sa Draganom Paunovićem na Dardanelima, mada je u to vreme bilo nekoliko kraćih radova koje smatram dobrom vežbom za izražavanje u jeziku stripa, kao što su kratke priče dobra vežba za roman.

Koje strip autore izdvajaš kao uzore?

Mnoge scenariste u američkom stripu cenim i pratim, ali imajući u vidu da sam odrastao pre svega na francuskoj školi stripa, i dan danas imam problem sa lošijim, anatomski nepreciznim crtežom, ali upravo zato je tu scenario koji je od 80-ih naovamo izdigao strip u status prave umetnosti za odrasle.

Da li je lakše pisati strip ili pisati o stripu?

Ja i dalje radim oboje, i naizmenično mi prija jedno ili drugo. Pisanje stripa je manje disciplinovano, jer se brineš samo o dijalozima, dok su ostalo praktično instrukcije crtaču, a ponekad želim da svoju misao ukrotim, i najbolja forma toga je upravo kritika.

Predstavi nam prvu postavu družine Dardaneli

Hajduk Stanko Janka Veselinovića, Borina Koštana, Andrićev Karađoz, Tolstojev Vronski, zatim Sava Savanović Milovana Glišića i jazavac (pred sudom) Petra Kočića su okupljeni od strane Ćosićevog Vukašina Katića u legendarnoj (stvarnoj) kafani Dardaneli da bi krenuli u borbu protiv sila koje prizivaju rat i haos, takođe oličenim u iz knjiga pozajmljenim likovima poput Kafkinog Jozefa K, Hašekovog dobrog vojnika Švejka, Old Šeterhenda Karla Maja, a tu su još i Dama s kamelijama, pop Ćira i pop Spira

Zašto si baš njih okupio u zajedničku avanturu?

Svako od njih je izabran jer je izuzetno poznat protagonista klasične srpske ili evropske književnosti ali i fascinantan karakter za sebe koji ili doprinosi unutrašnjoj dinamičnosti družine jer su poput Marvelovih Osvetnika stalno na ivici da se pobiju međusobno, ili je dostojan i pitoreskan protivnik kada govorimo o antagonistima naslovnog tima.

Koje nove likove si uveo u nastavak?

Imajući u vidu da se radnja većim delom dešava na u Parizu, na Svetskoj izložbi 1900. godine, tu su pre svega Fantom iz opere Gastona Lerua, zatim srpski tajni agent u Gradu svetlosti – Nušićev svetski putnik Jovanča Micić. Radnju pokreće lik koji krasi i naslovnicu stripa – Raskoljnikov Dostojevskog.

Imaš li favorita među likovima koje si naveo?

Žongliranje ovoliko likova zahteva naizmeničnu posvećenost svakom od njih, i ne smem da sebi dozvolim luksuz preference. Želeo sam da svi budu kompleksni i zanimljivi meni za pisanje, a čitaocima za (ponovno) upoznavanje.

Kakav je Dragan Paunović kao saradnik?

Dragan i ja se razumemo jer imamo slična interesovanja u popularnoj kulturi inače, što čini saradnju lakšom jer se dobacujemo referencama na dela koja obojica volimo, i naročito na drugom albumu, kada smo obojica već stekli značajno iskustvo u radu na stripu smo baš istinski uživali i bili efikasni dopunjujući se kreativno.

Da li je u planu treća sveska Družine?

Kraj drugog albuma ne može biti otvoreniji, nudeći više opcija za nekoliko paralelnih zapleta. Imajući u vidu i Draganove i moje druge kreativne angažmane, nećemo moći baš odmah da se bacimo na posao, ali fanovi ovog serijala sigurno neće morati da čekaju pet godina na sledeći album.

Iva Čukić Ulična galerija Iva Čukić: Ulična galerija je veoma posebna Emma Healey Ema Hili: Dobar zaplet kao nagrada za čitaoce foto: Luka Jovanović Nenad Jovanović: Gastro susret severa i juga Frank Turner Frank Turner: Ja sam uvek na nekom putu ·