Pečene masline
PULS GRADA · kulinarka

Volite li masline? Da li znate da su one mnogo zdravije od svih slanih grickalica koje konzumirate ili volite. Idealan trenutak je da iskoristite činjenicu što su masline u ovo doba godine prilično sveže, takoreći, sada je pravo vreme za njihovu konzumaciju, pa ovaj zreli plod možete da jedete sa velikim zadovoljstvom kao presan ili tek malo pečen, a evo i kako…

Umesto slanih grickalica kojima pokušavate da zavarate glad ili zaista uživate u njihovim hemijski stvorenim ukusima i aromama, mi vam predlažemo da šansu date nečemu prirodnom, što, ukoliko znate kako, može, kalorijski gledano, da vas zasiti, a sa druge strane nije štetno po vaše zdravlje. Poplavu svežih maslina na tržištu trebalo bi da pametno iskoristite i da ih jedete sad, kada su još uvek sočne i odličnog kvaliteta, a kada su pečene, one su idealna užina ili salata koju možete poslužiti uz neko drugo, glavno jelo.

Sastojci potrebni za pečene masline

1 kg svežih crnih maslina
Ekstra devičansko maslinovo ulje
2 litre vode
100 g morske soli
1-2 kašičice morske soli
Ružmarin
Kora narandže
Čili (po želji)

Priprema:

Temeljno operite masline, uklonite koštice ili stabljike ako ih ima i osušite ih u peškiru. U lonac stavite vodu da se kuva, dodajte 100 grama soli, a rernu uključite na 180 stepeni. Sipajte masline u ključalu vodu i lagano ih kuvajte 10 minuta. Potom u pleh, obložen papirom za pečenje stavite dobro isceđene masline i peckajte ih 15-20 minuta. Ostavite ih potom da se sasvim prohlade. Sipajte ih u veću staklenu posudu, dodajte ruzmarin, komad ili rendanu koru narandže ili malo čilija, a onda sve to prelijte sa dve kašike maslinovog ulja, i dobro promešajte. Ovako napravljene masline mogu da stoje i po nekoliko nedelja, pa ako pravite veće količine slobodno ih sipajte u manje staklene tegle i u maslinama uživajte tokom čitave zime!

Bundeva Kako da u Noći veštica pametno žrtvujete bundevu Topla čokolada Jesenji recept: Topla čokolada Kako ispravno iseći tortu Kako da pravilno isečete tortu? Čorba od kestena Recept za jesen: Neverovatno ukusna čorba od kestena · · ·