Pedala
KULTURA · muzika

Takmičenje Pedala je prvo ovdašnje kreativno nadmetanje u kom su učesnici pozvani da predstave svoje petominutne zvučne slike koje se dobijaju korišćenjem pedala. Održaće se 22. aprila u KC Grad, a dobrodošli su svi koji eksperimentišu sa zvukom i žele da to pokažu.

Pedale se, da podsetimo, spajaju sa gitarom s jedne, i pojačalom s druge strane, da bi proizvele različite zvučne efekte koji muzici daju nove dimenzije. Na takmičenju u KC Grad ulazni signal pedale moći će da bude gitara, sintisajzer, mikrofon, sempl sa mobilnog telefona, gola ruka ili fizički predmet. Neće moći da se koriste kompjuteri, a svi takmičari će nastupiti uživo.

“Ideja je moja, datira od pre dve godine, i ove godine je realizovana zahvaljujući saradnji sa ljudima iz KC Grad,” kaže Bane Mojićević, muzičar, solo izvođač i DJ. On navodi da je on sam ljubitelj pedala, kao i da je u svom dosadašnjem radu bio veoma nadahnut različitim efektima koje one proizvode. I dodaje da se u svetu stalno kreiraju nove pedale, što muzičarima pruža mnogo novih ideja i mogućnosti.

Žiri koji će ocenjivati takmičare Pedale čine muzičari Goran Simonoski, Danilo Nikodinovski i Vukašin Đelić. Ocenjivaće se kreativnost, tehnika, inventivnost, odabir pedala i način korišćenja, finalni zvučni proizvod.  Inventivnost u korišćenju pedala, ističe Bane Mojićević, posebno se ogleda u tome kako se one postavljaju u različitim nizovima.

Autentičan zvuk pedala koji se opisuje  kao maglovit, iskrivljen, hrapav… obeležio je mnogo pesama u istoriji rok muzike. Jimi Hendrix je često koristio efekte pedale – jedan od slavnih primera je pesma Voodoo Child. Koristili su ih i mnogi drugi muzičari – od Rolling Stonesa do Jesus and Mary Chain. Od svog nastanka, pre oko 50 godina, pedale su u službi razvoja zvuka. A današnja uznapredovala tehnologija pruža priliku za razna kreativna poigravanja i beskonačne zvučne kombinacije.

Takmičenje Pedala, procenjuju organizatori,  okupiće i početnke i one koji pedale koriste duže vreme. U planu je da se ovo takmičenje održava redovno, na svaka dva meseca.  .

Americana Night u Studentskom gradu Ana Čurčin na otvorenoj sceni DKSG Record Store Day Pinball Wizard Records ponovo obeležava Record Store Day Summer3p festival Summer3p festival proslavlja jubilej Indila u Kombank Areni INDILA u Kombank Areni – vodimo jednog srećnog čitaoca na koncert