Penny Dreadful
KULTURA · film/TV

Inostrana TV ponuda je sve bolja, ali kvalitetnih serija horor tematike nema puno. Nakon posrnuća „Prave krvi“ i „Američke horor priče“, tron je ostao upražnjen… Ali, to se sada promenilo… Upoznajte junake nove hit serije „Penny Dreadful“.

Upravo se završila prva sezona serije Penny Dredful, serije koja je na prečac osvojila srca poklonika strave i užasa. Na prvi pogled, tvorac serije John Logan je posegnuo za rešenjem koje je Alan Moore već iskoristio u strip serijalu Liga izuzetnih džentlmena – na jednom mestu je okupio likove iz klasičnih gotskih horor romana (Victor Frankenstein i njegovo Čudovište, Dorian Gray, Mina Murray/Harker, Abraham Van Helsing…) i radnju smestio u viktorijanski London. Ipak, Penny Dredful je mnogo više od pukog plagijata. Tokom osam epizoda prve sezone, na noge je postavljena raskošno krvava priča o ludilu, izdaji i odanosti.

Vanessa Ives je dama kakva se retko sreće… Ova zelenooka opasnica dominira u svakoj sceni u kojoj se pojavi, tako da se sa lakoćom izborila za mesto favorita među junacima. Njena tragična prošlost, koju saznajemo u izvanrednoj petoj epizodi, stalno je progoni, ali ona i dalje pokušava da iz kandži vampira spase svoju prijateljicu Minu. Eva Green (Sanjari, Kazino rojal) oduzima dah kao demonima rastrzana Vanessa i ostvaruje najupečatljiviju ulogu u svojoj dosadašnjoj glumačkoj karijeri.

Bogati ser Malcolm Murray je čitav život podredio potrazi za nestalom kćerkom. Opterećen krivicom i uspomenom na smrt sina u Africi, koja ga je zadesila usled nepromišljenosti, on pokušava da spase poslednjeg člana svoje porodice – ali, šta ako povampirenu Minu više niko ne može da spase? Veteran Timothy Dalton u seriji Penny Dreadful ostvaruje izuzetno intrigantnu ulogu i uspeva da se otarasi četvrt veka stare stigme Jamesa Bonda.

Revolveraš-lutalica Ethan Chandler donosi dah Divljeg zapada u devetnaestovekovni London. Amerikanac, poput svih ostalih likova u seriji, poseduje mračnu stranu, a završna, osma epizoda prve sezone nedvosmisleno otkriva „u kom grmu leži vuk“, mada su pažljiviji gledaoci Chandlerovu tajnu mogli da naslute i mnogo ranije, još na samom početku. Ako ste se uželeli Josha Hartnetta (Crna Dalija, Dobitna kombinacija), glumca koji je pre 6-7 godina važio za jednu od najvećih holivudskih nada, eto razloga za slavlje. Penny Dreadful je povratak u velikom stilu.

Za sam kraj Dorian Gray! Dekadentni junak čuvenog romana Oscara Wilda je doživeo već bezbroj filmskih reinkarnacija, pa je teško bilo ponuditi nešto novo. Ipak, Logan je u tome uspeo. Gray je, za sada, na periferiji zbivanja, ali je izvesno da će u drugoj, već odobrenoj sezoni njegov lik dobiti na važnosti. Mladi muzičar/glumac Reeve Carney je profitirao zahvaljujući ovoj roli i znatno povećao armiju obožavalaca, a tu je, da ne zaboravimo, i kontroverzna ljubavna scena iz četvrte epizode u kojoj Carney deli ekran sa Hartnettom. Oscar Wilde bi bio ponosan.

E.T. 20 filmova koje vaše dete mora pogledati pre 13. godine Spasi nas od zla U bioskopima: „Spasi nas od zla“ Hladni juli U bioskopima: „Hladni juli“ Álex de la Iglesia Kralj moderne crne komedije: Álex de la Iglesia · ·