MSU JELIC ZAREVAC1
KULTURA · art

Vizuelne umetnice Margareta Jelić i Dragana Žarevac će na metalnoj ogradi stepeništa ispred ulaza u Muzej fiksirati žičanu potku u koju će uplitati reciklirana creva za navodnjavanje i na taj način će konstrukcija stepeništa postati deo „tkanine“ koja je, uz zvuk analognog sintisajzera, krajnji proizvod performansa.

Piše: Ivan Šuletić

Umetnice su odabrale formu „tkanja“ polazeći od činjenice da je Žakardov razboj sa početka devetnaestog veka bio preteča današnjeg kompjutera. Žakard je izmislio razboj kontrolisan izbušenim karticama koje su zapravo neka vrsta binarnog zapisa (0 i 1) i osnova binarnog brojčanog sistema korišćenog u svim savremenim računarima. Razvoj kompjutera, kako ističe Lev Manovič, neodvojiv je od razvoja novih medija i prelaska na digitalni zapis slike, zvuka i teksta.

Istovremeno, u zgradi Muzeja biće projektovan video rad Saving the Motherboard (Sačuvati matičnu ploču) u formi muzičkog spota na tekst sačinjen od citata iz dela The Posthuman Rozi Brajdoti. Jelić i Žarevac su komponovale i izvele muzičku kompoziciju i protagoniskinje su ovog video-performansa.

BeFunky-collage (3) „Mali kustosi” – nežna i nostalgična izložba u Muzeju nauke i tehnike anime-olimpijada Japanski ilustratori su nacrtali likove za zemlje koje učestvuju na Olimpijadi cover www.collater.al Skulpture Majkla Marfija koje će se poigrati vašom percepcijom BeFunky-collage Otvaranje julskih izložbi u Kulturnom centru Beograda · · · ·