BE9
KULTURA · PLES

Akademija svitaca okuplja međunarodnu grupu umetnika savremenog konceptualnog plesa, koji će istraživati pokret i kompozicije plesačkih tela u urbanom pejzažu Doma kulture Studentskog grada.

Istraživanje polazi od Pazolinijevog članka Nestanak svitaca iz 1975, u kome autor daje poetsku kritiku političke situacije u posleratnoj Italiji, govoreći o realnim učincima fašizma i kapitalizma. Pazolini podseća na veliku prirodnu promenu koja se dogodila u Italiji sredinom šezdesetih, a to je potpuni nestanak svitaca usled zagađenja i svetlosnog zagađenja, i svakako, kao posledica nedodirljivosti logike belog zapadnog kolonizatora kao centralnog protagoniste ovakvih društveno-političkih kretanja. Pazolini metaforički deli periode na političkoj sceni na onaj pre nestanka svitaca i onaj posle svitaca. Njegova metafora se može aplicirati i danas kada se susrećemo sa poslednjim stampedom neoliberalizma i jačanjem desnice, dok živimo u svetu koji udara u gong proizvodnje i potrošnje 24/7 i ne možemo se odupreti tom ritmu, niti ga ispratiti. Humane vrednosti, limiti organskog, biološkog, ekološkog su pod napadom. Kao što Pazolini govori o svetu posle svitaca, tako danas govorimo o svetu posle čoveka. Antropo-scena se klima i urušava, svetla se gase…

Akademija svitaca će se odvijati u dijalogu sa prostorno-utopijskim paradigmama socijalističkog modernizma oličenim u arhitekturi Studentskog grada, podignutog u vremenu kada su studenti i edukacija bili u fokusu društvenih ideala. Ovaj plesni performans traga za povezivanjem i dijalogom između umetnika, publike i prostora, polazeći od tradicionalnog avangardnog plesa Buto i drugih eksperimentalnih pristupa pokretu.

Na ovom umetničkom projektu sarađuje grupa umetnika: Adrien Gome (Adrien Gaume, Fr), koreograf i umetnik plesa, Neda Kovinić, inicijator projekta i vizuelna umetnica, Siv Briz (Syv Bruzeau, Fr), asistent koreografije i plesna umetnica, Ajumi Tojabe (Ayumi Toyabe, Jp), plesna umetnica. Ostali učesnici i učesnice su pozvani putem otvorenog poziva. Performansu će se pridružiti plesači iz Švedske, Turske, SAD, Rusije i Srbije: Olga Uzikaeva, Nemanja Bošković, Darinka, Aurora Diana Prelenčević, Marija Maletić, Ezgi Durak i bubnjar Milan Bukejlović.

BDF KV 16. Beogradski festival igre Visa i Beogradski festival igre Visa karticom na Beogradski festival igre balet_na_ledu Balet na ledu „Labudovo jezero“ u Sava Centru Pleše bez vazduha 6 minuta pleše bez vazduha · · ·