Kraj sveta
KULTURA · muzika

Postoji na stotine pesama koje na temu kraja sveta, Apokalipse, Armagedona…. Doduše, biblijski kraj sveta je jedan od naj(ne)romantičnijih motiva svekolike umetnosti. Postoji manji broj pesama koje se bave maksimom „do kraja sveta“ bilo da se radi o geografskm, psihološkom ili emotivnom kraju, i one ocrtavaju male, tek propupele, univerzume kojima je nije suđeno ili ljubavne narative koji cepaju poznate i nepoznate univerzume….

R.E.M. It’s the End of the World as We Know it (and I Feel Fine) (1987)

Inspirisana Dilanovom večnom apokaliptičnom „Subterranean Homesick Blues“, ova zarazna brojalica ili razbrajalica je označila veliku tranziciju kad je omiljeni bend iz Džordžije potpisao za Warner, i nezavisnim listama poručio da je ovo kraj sveta kakav znamo, ali da se osećaju sasvim dobro. Pevač i liričar Majkl Stajp je ovu pesmu označio kao snoviđenje u kojima se pojavljuju poznate ličnosti sa inicijalima L.B. (Leonid Brežnjev, Leonard Bernštajn, Leni Brus, Lester Bengs….). Bez nekog validnog značenja, ova pesma je obeležila epohu euforičnim uzvikom da kraj sveta ne mora obavezno da bude loša stvar. Bend se poslužio sličnim receptom za pesmu „Bad Day“ deceniju ipo kasnije.

U2 Until the End of the World (1991)

Možda najbolja pesma omraženih U2 je ova jezgrovita priča o izdaji u Getsemanskoj bašti kada se Juda Iskariotski ogrešio o prijatelja i učitelja. Pesma je ispričana upravo iz njegove vizure uz neobične psihološke strahove i stranputice ove odluke koju je sam Isus inicirao. Bono vrlo često ume da sklopi zanimljive emotivne bravure u jednostavnu rok liriku, a katoličko nasleđe benda i njihovo odrastanje u religioznom Dablinu imalo je itekako uticaja na najveću krivicu i greh u Novom zavetu. Vazda koncertna katarza, ova pesma ima neobičnu ironijsku distancu tamo gde ne treba da je bude i zato je i ova pesma neobična za gabaritni opus ovog benda. Naravno, pesma se pojavila na saundtreku za Vendersov preambiciozan filmski projekat istog naziva koji je u izvornoj verziji trajao punih osam časova. Venders i U2 su se tokom devedesetih itekako razumeli i voleli do izbezumljenja….

NICK CAVE (I Love You) ’till the End of the World (1991)

Između „Good Son“ i „Henry’s Dream“, Nik Kejv je napisao ovaj svojevrsni eksces i jednu od svojih najdinstiktivnijih, ali zaboravljenih pesama u svojoj karijeri. Kao i U2, omiljeni Vendersov izvođač i ikona pop kulture (pogledati „Nebo nad Berlinom“ iz 1987). Uobičajena kejvovska agnostička patnja koja proističe iz katoličkog obrazovanja navela je ovog autora da stalno traga za nezainteresovanim Bogom. Ipak, ovde imamo primer nepatvorene i prilično sinematične ljubavne pesme, veličanstvenog skoro, pa gospel refrena. Milina je otkrivati ovakve pesme kao da nikada nisu ni postojale…..

THE CURE The End of the World (2004)

Album „The Cure“ je napaćeni pokušaj nu-metal producenta Rosa Robinsona da vaskrsne krv znoj i suze rane dokazivačke faze benda koji je eventualno upao u uljuljkanost samozadovoljštine. Iako je ovo donekle istina, Robert Smit se nije slagao sa inicijalnom idejom da ovo bude najmračniji i najteži album benda. Štaviše, iako se itekako oseća da je ta ideja skoro pa zaživela, prvi singl je razoružavajuća „The End of the World“ koja, neobično za Smita uopšte ne govori o kraju ljubavi kao takve za svajt i svjatovah, već o percepciji kraja tinejdžerske romanse. I zaista, kada ste tinejdžer, svaka nestabilnost ima snagu urušavanja svemira, a kamoli ljubav doživljena u periodu globalnog hormonalnog disbalansa. Za istinski kraj sveta, kada je Robert Smit u pitanju konsultovati pesme poput „Faith“, „Cold“, „Untitled“.

SUPER FURRY ANIMALS It’s Not The End of the World? (2002)

Omiljeni, sada već zaboravljeni velšanski bend, Super Furry Animals su imali zanimljivu karijeru sporadičnih avanagradnih nekomunikativnih lokalnih eksperimenata, ali i izvarednih (brit) psihodeličnih pop himni, zaraznih i optimističnih kao da su nastali u drugoj polovini šezdesetih. Ova pesma je diskretna oda starosti i starenju, prolaznosti i kopnjenju ideala, što se poprilično uklapa u humanističko-ekološki koncept koncept „Rings Around the World“. Štagod da se desi sa nama, svet ostaje da postoji. Iste godine, The Flaming Lips su svojom „Do You Realize?“ poentirali istu temu gde se kroz sav romantizam provlači motiv da jednog dana nas biti neće…..

Ariel Pink Ariel Pink konačno stiže u Beograd Converse Rubber Tracks Converse Rubber Tracks Live okupio ljubitelje rokenrola u Božidarcu: Nastupili Šajzerbiterlemon, Raskid 13, Deca loših muzičara i Škrtice Poezika_2015 Poezika – festival autorske muzike u Novom Sadu img_6225 10 najboljih albuma u poslednjih trideset godina · · ·