Klub 27
U VAZDUHU · pop trash

Jula 2011. godine, Amy Winehouse se pridružila velikoj petorci muzičkih anđela koji su preminuli sa 27 – Brianu Jonesu, Jimiju Hendrixu, Janis Joplin, Jimu Morrisonu i Kurtu Cobainu. Ali, nažalost, oni su samo vrh ledenog brega. Evo još 5 kultnih muzičara koji su se okrutnom igrom sudbine našli u ovom odabranom društvu.

Robert Johnson (1911-1938)

Bluz muzičar

Jedan od najslavnijih „Delta bluz“ muzičara, Robert Johnson se prema nekim mišljenjima može nazvati „Dedom rokenrola“ zbog svog načina sviranja i pevanja. Uticao je na sve najpoznatije muzičare 60-ih i 70-ih, a po legendi o njegovom životu Walter Hill je snimio film Crossroads. Veruje se da je preminuo od posledica trovanja koje je počinio ljubomorni muž jedne žene sa kojom je Johnson navodno flertovao tokom jednog svog nastupa.

Ron „Pigpen“ McKernan (1945-1973)

Vokal i klavijaturista benda Grateful Dead

Za razliku od kolega iz Grateful Deada, multitalentovani McKernan nije voleo psihodelične droge, ali je mnogo pio. Vremenom mu je jetra obolela, a na kraju je i preminuo od unutrašnjeg krvarenja. Ipak, skorija istraživanja pokazala su da njegova smrt nije uzrokovana alkoholizmom, već Kronovom bolešću, od koje je stradao i njegov rođeni brat. Inače, „Pigpen“ je jedno vreme bio u kratkoj romansi sa drugaricom iz Kluba 27, Janis Joplin.

Dave Alexander (1947-1975)

Basista benda The Stooges

Legendarni bend The Stooges osnovan je 1967. godine, a Dave Alexander bio je originalni basista. Međutim, samo tri godine kasnije otpušten je iz benda pošto je na jednom festivalu bio toliko pijan da nije mogao da svira, a već 1975. je umro od pankreatitisa koji je bio poslednja faza njegovog teškog alkoholizma. Iggy Pop je za njega rekao da je „overdozirao od alkohola“.

Kristen Pfaff (1967-1994)

Basistkinja benda Hole

U godinama kada smo mi pokušavali da se spasimo od katastrofalne hiperinflacije, 27-ogodišnjaci Sijetla su odlazili jedan po jedan. Najpre je Mia Zapata, vokal grupe The Gits, ubijena pod nerazjašnjenim okolnostima, a onda nas je napustio i Kurt Cobain. Samo dva meseca posle njega, basistkinja Hole-a Kristen Pfaff umrla je od overdose-a heroinom. Ona je takođe bila član benda Janitor Joe.

Davor Bobić – Moskri (1977-2005)

Reper, član grupe Prti Bee Gee

Nekada perspektivni teniser, Davor Bobić se u jednom trenutku okrenuo repu, burnom životu i postao Moskri. Poznat po egzibicionističkim nastupima i otvorenom repovanju o heroinskoj zavisnosti, Moskri je, nažalost, leta 2005. dobio člansku kartu Kluba 27. Tek u godinama nakon smrti, kako to obično biva, on je postao kult, jedan od ključnih faktora koji su doprineli da rep postane „paralelni mejnstrim“ srpske muzike. Njegovi drugovi iz Prti Bee Gee-a, ali i ostali naši reperi, nastavljaju da pronose njegovo delo.

Parodije Weird Ala Yankovica Top 15: Parodije Weird Ala Yankovica Džordž Kluni Venčanja poznatih u 2014. godini Moj rat sa Novom godinom Timeline: Moj rat sa Novom godinom Fotografisanje na koncertu Fotografisanje na koncertima: Odoli ako (ikako) možeš!