cover1
PULS GRADA · destinacija

Dve su glavne asocijacije turista koji prvi put dolaze na Tajland – s jedne strane je Bangkok, s reputacijom grada koji nikad ne spava i noćnim provodom kakav verovatno ne možete ni da zamislite; s druge strane su idilične plaže i ostrva. Međutim, Tajland ima još mnogo lica – ovo su samo neka koja smo prepoznali u „zemlji hiljada osmeha“.

Tekst: Ana Kalaba

Bangkok – brz i poprilično lud

Bangkok ne miriše impresivno. Nije grad koji će vas fascinirati dok ga posmatrate s vrha nekog od nebodera – delovaće vam možda previše sivo, pretenciozno, pretrpano ljudima, automobilima, zgradama… Uostalom, niste ni došli da biste slikali panoramu grada. Da biste osetili Bangkok, morate da se spustite, da osetite ritam ulice.

Put će vas, očekivano, prvo navesti na zonu zabave. I tu u startu postajete glavna meta promotera klubova koji vam garantuju nezaboravan seks-šou i najpovoljnije cene pića; devojaka koje će vam na licu mesta pripremiti najukusnije nudle koje ste probali; maserki koje su već pripremile ležajeve i mirišljava ulja; prodavaca „grickalica“ (u ovom slučaju to su prženi crvi, skakavci, škorpije na štapićima…); atraktivnih plesačica u kostimima anđela; prodavaca osmeha naoružanih balonima s gasom za smejanje… Neće vam biti potreban da biste se sa širokim smeškom upustili u gužvu.

Muzika je preglasna i žurke se iz klubova prelivaju na ulice. Pivo i kokteli se toče u litrima, i već u sledećem momentu plešete na stolu uz pop hitove okruženi mnoštvom novih prijatelja spremnih da vam pokažu grad… Takav je Bangkok. I dok se u sitne sate vozite tuk-tukom (motorče s prikolicom – najpopularnije vozilo na Tajlandu), već ste opijeni bojama i energijom ovog grada. I već jedva čekate sutra…

Tradicija stara vekovima

Dočekala nas je punačka „Mama‟, okružena radoznalim klincima i spremna da nas usluži sveže pripremljenom ribom, krabama i morskim plodovima. Naše kolibice nalazile su se blizu telefonske govornice, verovatno jedine u selu Koh Yao, muslimanskom naselju u kome se živi isto kao i vekovima unazad. I dok smo shvatili u kakvom smo vremeplovu, već smo dobili „uputstva‟ – dečaci i devojčice spavaju odvojeno, nema alkohola, nema buke, a upoznavanje s lokalnim načinom života podrazumeva obilazak pirinčanih polja, druženje s ribarima, odlazak na pijacu gde se raspravlja o svim bitnim stvarima…

Na putu ka poljima pirinča sreli smo čoveka s dva majmuna na uzicama. Upozorili su nas da mu se ne približavamo, da ga i ne gledamo – majmuni (čiji je inače posao da skupljaju kokosove orahe) toliko su ljubomorni, da napadaju svakog ko se približi gazdi. Sveže kokosove orahe poslužio nam je jedan stari bračni par, čija se drvena kućica nalazi usred nepreglednih, svetlozelenih polja, s velikim crnim volom privezanim u dvorištu. Oči su im sijale kad su videli kameru. A onda su nam ribari strpljivo predstavljali egzotične vrste riba kakve smo dosad viđali samo na TV-u (dozvolivši nam čak i da pomazimo malu crvenu ajkulu), i obećavali nam najlepši zalazak sunca na svetu. I dok smo na kraju dana sedeli na kraju šume mangruva i gledali kako more svetluca u sumrak – verovatno je to i bio.

Plaže iz snova

Kako izgleda vaša plaža iz snova? Verovatno biste mogli da je nađete na jugu Tajlanda – bilo da sanjate o kilometrima zlatnog peska u zagrljaju tirkiznog mora ili pustom ostrvu ogrnutom divljom prirodom. Glavna letovališta su Puket i Krabi, a sve veću popularnost duguju između ostalog ostrvima na kojima su snimani filmovi Plaža s Leonardom Dikapriom (bela Maja bej plaža na Ko Pi Pi Li ostrvu) i Čovek sa zlatnim pištoljem u kome Rodžer Mur glumi Džejmsa Bonda (danas poznato kao Džejms Bond ostrvo).

Ipak, pre nego što se istripujete da ste Leonardo Dikaprio koji stiže na misteriozno ostrvo spreman za iskustvo života, proverite kakva je situacija – verovatnije je da ćete izlet provesti u masi turista koji su imali istu ideju i da nećete stići ni da se bućnete, a kamoli da istražite ostrvo. Srećom, oko Puketa i Krabija ima još mnogo ostrva koje Holivud nije izreklamirao, a koja su – baš ono što ste hteli, jedinstvene oaze mira, mesta na kojima možete da se stopite s peskom, vodom, suncem, prirodom, tišinom…

Posebna atrakcija je i „plaža majmuna“ gde su vam „domaćini“ makaki majmuni, ali, ma koliko slatki bili – brzo ćete shvatiti da se ne treba šaliti s njima.

Džungla – divlja i fascinantna

Kad smo ušli u „long tail‟, tradicionalni čamac Tajlanđana, i zaplovili jezerom Čao Lan, znali smo da nas čeka jedna od najuzbudljivijih avantura. Prava džungla. Tiha plovidba u svitanje kroz maglu i lavirint visokih stenovitih ostrva koja izbijaju iz jezera scena je dostojna najvećih filmskih misterija, da bi ubrzo džungla počela da se budi šumovima, kricima ptica… Rendžeri su nam se dobroćudno smejali dok smo se trzali na svaki zvuk i zbunjeno ih gledali na pomen „čarapa za pijavice‟. No, pijavice su nam ubrzo delovale bezazleno.

Tragovi velikih životinja koje su se spuštale do jezera, gubili su se u šumi. Za rozikaste pečurke na koje smo nailazili rekli su nam da su među najotrovnijim biljkama koje možemo tu videti. Majmuni su nas posmatrali s visokog drveća dok su nam rendžeri pripremali „doručak u prirodi‟. Ipak, pirinač nikad nije bio ukusniji nego spremljen u bambusovom lišću.

Put do pećine proveo nas je direktno kroz džunglu. Oko sat vremena smo hodali, padali, zastajali kad god bismo videli guštera stopljenog s drvetom ili čuli „razgovor‟ nekih zverki, gubili se i vraćali na stazu, dok nismo stigli do nekoliko neuglednih drvenih kućica na vodi. Čovek je prekinuo s cepanjem bambusa i na uskom splavu nas prevezao do pećine. Posle takve uvertire, i pećina je delovala posebno – mrak je bio još tamniji, glasovi su odzvanjali jače, šišmiši na tavanici i paukovi po zidovima činili su se strašnije, ali zlatna statua Bude položena na stenu bila je tu da nas „čuva‟. Pominjali smo je dok smo u povratku jurili kroz džunglu kako ne bismo u njoj dočekali noć.

Turističke atrakcije

Tajlanđani vode računa o onome što serviraju turistima, i „lice“ Tajlanda koje oni žele da vidite u vezi je s očuvanjem tradicije, ali i vašim očekivanjima. Prirediće vam plesni šou, gde će vas prelepe devojke u tradicionalnim kostimima zavesti skamenjenim osmesima i pokretima ruku kojima pričaju o ljubavi. Odvešće vas na veče tajlandskog boksa, gde ćete videti da to nije samo borilačka veština, već i igra, priča o istoriji zemlje, predstava o ljubavi i časti… Pred budističkim hramom strpljivo će vam odgovarati na pitanja o svakom detalju koji zapazite. Odvešće vas u kamp slonova ili kamp tigrova, da vidite koliko jaka može biti veza čoveka i tih životinja. I kroz to „lice“ prepoznaćete lice ljudi Tajlanda.

Podovi u Barseloni Šareni pločnici Barselone Najstariji restoran na svetu Sobrino de Botin – najstariji restoran na svetu Najlepše gradske plaže Najbolje gradske plaže Clara i Jeff u japanskom gradu Kjotou No Baggage: Devojka krenula na put po Evropi sa čovekom koga zna mesec dana ·