Rick Owens
PULS GRADA · moda

Pored stilova o kojima smo pisali i koji se ionako ponavljaju, modnu 2013. obeležili su i veliki transferi, neuobičajene revije i naravno skandali.

Atipična revija Rick Owensa

Američki modni dizajner Rick Owens odlučio je da svoju kolekciju za proleće/leto 2014 na Pariskoj nedelji mode predstavi na malo drugačiji način. Nakon niza ujednačenih revija, modela koji po protokolu šetaju pistom, na scenu su stupile bucmaste step igračice iz Bruklina čija je građa daleko od manekenske. Mnogi su ovaj potez pozdravili smatrajući ga velikim pomakom za modnu industriju koja uglavnom promoviše anoreksiju, a mnogi opet ostali skeptični naglašavajući da ovakav trend ipak neće u skorije vreme dopreti u modu. U svakom slučaju, Rick je imao jednu od najzapaženijih revija 2013. i postavio standarde za sve buduće revije ako ne po izboru modela, a ono bar po konceptu.

Odlazak Marc Jacobsa iz Luis Vuittona

Vest koja je najviše uzbudila modni svet svakako je bio odlazak čuvenog dizajnera Marc Jacobsa iz jedne od najpoznatijih francuskih modnih kuća. Jacobs je u Luis Vuitton došao još davne 1997. i pomogao da ovaj brend ponovo zauzme važno mesto na modnom nebu, kako svojom inovativnošću tako i veštim marketingom koji se oslanjao na pop kulturu.

Pralelno sa radom u LV, Marc je radio i na svom ličnom brendu koji je postao veoma uspešan i koji je svojim rastom zahtevao sve više vremena, što je predstavljalo i glavni razlog odlaska. Njegovo mesto zauzeo je Nicolas Ghesquiere koji je prethodno radio u modnoj kući Balenciaga.

Golišave haljine na crvenom tepihu

Prethodna godina je videla najviše kože na crvenom tepihu još od čuvene Versace haljine Liz Hurley na premijeri filma Četiri venčanja i sahrana. Providne elegantne haljine, koje pokrivaju samo ono što se pokriti mora ili školjke koje je nosila Lady Gaga na MTV Video Music Awards obeležile su svečane događaje prethodne godine. Najizazovnije haljine nosile su Jaimie Alexander na premijeri filma Thor: The Dark World, J. Lo na dodeli Zlatnih globusa, zatim J. Law na premijeri filma Hunger Games: Catching Fire, kao i Kelly Rowland na dodeli Grammy nagrada. Valjalo bi podsetiti se i haljine koju je trudna Kim Kardashian nosila na Met Ballu u kojoj je ličila na stari bakin kauč. Sve ove haljine možete videti u našoj galeriji:

Lady GagaOtvori galeriju

Isabel Marant za H&M

Već i ptičice na grani znaju da je francuska kreatorka Isabel Marant dizajnirala kolekciju za H&M, koja je stigla u prodavnice širom sveta i koja se, čak i u Srbiji, rasprodala u roku od nekoliko sati. H&M svake godine sarađuje sa po jednim velikim imenom iz sveta mode, a potražnja za ovim kolekcijama je tolika da one uvek postanu vest godine.

Condé Nast obustavio praktikantski program

Uprkos filmu Đavo nosi pradu, praksa u izdavačkoj kući Condé Nast, domu časopisa kao što su Vogue, The New Yorker, W, Vanity Fair, GQ i mnogi drugi, bila je i ostala jedno od najpoželjnijih radnih mesta ljubitelja novinarstva i mode. Međutim, nakon što su dve praktikantkinje zbog navodnog nefer odnosa, rada koji je često trajao i do ponoći i minimalnih plata odlučile da podnesu tužbu, Condé Nast je uzvratio tako što je obustavio volonterski program. Nakon što je ova vest obišla svet, stigle su izjave i bivših praktikanata sa navodima da su za svoje nadređene često obavljali i privatne poslove kao što je nošenje odeće na hemijsko čišćenje.

Miley Cyrus Miley Cyrus je novo lice kolekcije Marca Jacobsa Biser London, Katar, Tokio: Skrivena lepota Ascot Chang Hong Kong: Prestonica najboljih krojača planete Chanel 255 Kultne ženske tašne · ·