Monaco Royal Wedding - Jean Michel Jarre Live In Concert
U VAZDUHU · urban flash

Pitate se kako će svet izgledati za pedeset godina. Ne zanimaju vas puka predviđanja koja nisu valjano utemeljena? Vi biste hteli da znate u kom pravcu će se razvijati čovečanstvo jer vam se već sada čini da lagano gubimo kompas?!

Od prosečne starosti stanovništva do glavnih energenata budućnosti, ova statistička predviđanja nam pokazuju kako bi svet mogao da izgleda do 2100. godine.

1. Prognoza rasta ljudske populacije

Prema istraživanju Ujedinjenih nacija, ljudska populacija bi do 2100. godine mogla da dostigne nivo od 11,2 milijarde ljudi. Ovo je po njima najrealniji scenario. Međutim postoji i šansa da rast bude do čak 16,6 milijardi, ali i da se populacija smanji na 7,2 milijarde.

2. Prognoza prosečne starosti stanovništva

Budući da živimo duže i imamo manje dece ponaosob, već neko vreme dolazi do rasta prosečne starosti populacije. 1950. godine mnogi ljudi na svetu nisu mogli da očekuju da će poživeti više od 50 godina. Danas, pak, očekivani životni vek iznosi 72 godine, a predviđa se da će 2100. biti 83 godine. Ako se nastavi sadašnji trend smanjenja nataliteta, projekcija prosečne starosti stanovništva na kraju 21. veka iznosi 42 godine.

3. Prognoza urbanizacije

Moguće je da će do 2030. godine u svetu biti 41 megapolis (gradovi sa više od 10 miliona stanovnika), dok će do 2050. dve trećine stanovništva živeti u urbanim sredinama. Glavni problem u budućnosti stanovanja biće velika gustina naseljenosti i ekološka degradacija Zemlje.

4. Prognoza energetskih izvora

Danas 86 odsto proizvedene energije na svetu stiže iz fosilnih goriva. Obnovljivi izvori energije čine samo 10 odsto proizvedene energije, ali taj procenat konstantno raste. Kao ilustracija ove činjenice može poslužiti podatak da je potrošnja solarne energije 2015. bila 7,5 puta veća nego 2010. godine.

5. Prognoza automatizacije poslova

Istraživači univerziteta Oksford smatraju da bi gotovo 50 odsto poslova u ekonomiji SAD uskoro moglo biti automatizovano. Nije isti rizik za sve poslove. Na primer, veća je šansa da će u narednih par decenije nestati profesije kao što su taksista, računovođa i telemarketer, nego one za koje je neophodna kreativnost ili empatija.

prijatelji Zašto često otkazujemo druženja? bs Kako se dobija zvezda na Bulevaru slavnih? hor Najgore horoskopske kombinacije Seksting - foto iz filma "Klip" Seksting: Nova opasna razonoda tinejdžera · · ·