Čista koža
PULS GRADA · lepota

Problematična koža je čest problem sa kojim se susreće većina tinejdžera, ali i svaki drugi muškarac ili žena. Masna i osetljiva koža, crvenilo i akne su neprijatni i loše utiču na samopouzdanje, pa je osim dobrog izbora proizvoda za negu, važno poštovati neka osnovna pravila koja uključuju higijenu i ishranu. Među najvažnijima su pranje lica dva puta dnevno, unošenje dovoljne količine tečnosti, pravilna ishrana, održavanje lične i higijene kozmetičkog pribora, kao i korišćenje kvalitetnih preparata za negu koji nisu previše agresivni, iako se upravo takvi često preporučuju za masnu ili problematičnu kožu.

Najčešći problem predstavlja pojačano lučenje sebuma (masnoće koja inače štiti kožu) i zatvaranje pora, iz čega proizilaze razne upale koje se na kraju pretvaraju u bubuljice. Za lečenje ovakvog stanja kože ne bi trebalo koristiti jake proizvode sa alkoholom – oni će samo dodatno isušiti već osetljivu kožu i naterati je da luči još više sebuma jer joj nedostaje zaštitni masni sloj. Pri izboru preparata za negu, moj glas ide dermokozmetici jer su to proizvodi sa pažljivo odabranim sastojcima i minimumom agresivnih dodataka, ali i među drogerijskim ima nekih koji će odgovarati onima sa problematičnom kožom.

Umivanje je prvi i najvažniji korak u rutini nege svakog tipa kože, pa i problematične. Garnier Pure Active 2 u 1 gel (700 rsd, drogerije), za razliku od većine drogerijskih čistača ne sadrži alkohol, bez mirisa je, i dovoljno je blag za osetljivu kožu. Prednost mu je što uklanja i šminku sa očiju ne iritirajući ih.

Tonik dodatno čisti lice i balansira pH vrednost kože, na najbolji način je pripremajući za negu. Eucerin DermatoClean (773 rsd, apoteke) dovoljno je blag, ne sadrži mirise, a osvežava i hidrira kožu.

Za fleke od bubuljica, idealna nega je krema poput La Roche Posay Effaclar Duo Plus (1500 rsd, apoteke), koja osim što otčepljuje pore, ublažava fleke, smanjuje sjaj i kožu čini glatkom i ujednačenom.

Nega koja hidrira i umiruje kožu je veoma važna jer je problematična koža zbog agresivnih preparata i terapija često isušena. Avene Clean AC umirujuća krema (1613 rsd, apoteke) hidrira kožu i sprečava perutanje, a sadrži i termalnu vodu koja smiruje sve vrste iritacija.

Kad je ciljana nega za bubuljice u pitanju, jedan od najpovoljnijih a efikasnih preparata je Veoma zdrava krema za problematičnu kožu (Lilly, oko 150 rsd). Nanosi se samo na bubuljice i pomoću aktivnih sastojaka koje sadrži uklanja ih u roku od par dana.

Noge Noge koje nikada nećemo zaboraviti Karmini za jesen Purpurna kiša: Jesenji karmini Šiške Najbolje šiške među poznatim cicama Plejbojeve zečice Playboy zečice u zrelim godinama