Frizura
PULS GRADA · lepota

Mada sigurno već znate šta vašoj kosi prija i ne prija, evo nekih stvari koje ne bi trebalo da zaboravite tokom leta, pogotovo ako idete na more. Nije tajna da sunce, slana voda i drugi letnji faktori mogu loše da utiču na vašu kosu, a ovo su mali trikovi koji će pomoći da na letovanju zadržite savršenu frizuru, ali zdravlje kose!

KOJA FRIZURA JE NAJBOLJA ZA MORE?

Često ćete ulaziti u slanu vodu, posle ići pod tuš, pa na sunce. A ti faktori vam baš neće pomoći da zadržite oblik frizure, pa je za plažu zato najpraktičnijji neobavezan fazon.

– Ako ne želite da budete klasični i vežete kosu u rep, onda je da najbolje napraviti stepenastu ili loknastu frizuru. One daju efekat da imate frizuru i ako niste ništa uradili sa kosom, a lepo izgledaju kako na plaži, tako i u noćnom izlasku – savetuje Andrea Domazet iz salona “Dajana”.

FARBANJE

Svaka boja će vam dosta izbledeti od sunca, pa je, ako ne volite svetlije nijanse, farbanje najbolje ostaviti za posle letovanja. Međutim, to ne znači da ćete farbanjem pred put narušiti zdravlje kose, već samo da nećete uspeti da zadržite istu boju.

– Sa druge strane, ako vam se dopada kako izgledate sa slabijom bojom, onda je slobodno možete pustiti da malo izbledi. Uopšte neće da šteti. Stvar je isključivo estetska – objašnjava Domazet.

PAKOVANJA

Bez pakovanja ne krećite na letovanje! Ako ne možete da priuštite pakovanja koja su namenski pravljena za sunce, onda uzmite neko klasično. Čak je prepourčljivo da vaša kosa sve vreme dok ste na plaži ili u vodi bude pod pakovanjem, kako bi što bolje zaštitili folikul dlake. Kako mleko sa sunčanje štiti kožu, tako i pakovanje štiti kosu. Ona jeftinija pakovanja koštaju oko 1.000, a skuplja od 3.000, pa do 6.000 dinara.

ISPIRANJE – OBAVEZNO

Bilo da ste se farbali, šišali, stavili pakovanje ili niste, obavezno da je isperete kosu od soli kad god se sa plaže vratite u sobu. Nije dobro ni za kosu ni za kožu glave ako so ostane duže vreme i ako počne da se suši. Nemojte nikako zaboraviti ovo. Oduzima malo vremena, a mnogo znači za vašu kosu.

A ŠTA POSLE LETOVANJA?

Pre mora šišanje nije obavezno, ali kad se vratite jeste. Niko ne beži od sunca na plaži, tako da se većini na letovanju kosa isuši, ispuca i posvetli, pa po povratku sigurno nećete imati istu frizuru.

– Ona će dosta promeniti izgled i oblik, zato je kad se vratite, uz šišanje, preporučljivo da se uradi i dubinski tretman – savetuje Domazet.

Maske za lice i putovanja Idealne maske za lice tokom letnjih avantura Nikki u borbi za šminku Zašto je sramota biti našminkan? Poznati repići konjski Poznati konjski repići anti-celulit U borbu protiv celulita sa 1000 dinara u džepu ·