Brza hrana
PULS GRADA · zdravlje

Brza hrana i slatkiši ne utiču samo loše na vaš struk, već imaju dalekosežnije posledice. „Nek lek tvoj bude hrana tvoja, a hrana tvoj lek“ rekao je Hipokrat. Ne samo da postoji veza između onoga što konzumiramo i fizičkog zdravlja, već hrana direktno utiče na mentalno zdravlje i emotivna stanja.

Kada preterate sa nekom vrstom hrane, osetićete se loše, ne samo zbog krivice, već za to postoje i fiziološki razlozi. Donosimo vam listu pet vrsta hrane koje neće dobro uticati na vaše raspoloženje.

Gazirana pića

Ova popularna pića prepuna su šećera koji organizam vrlo brzo apsorbuje, što dovodi do naglog porasta energije, a zatim vrtoglavog pada, što utiče na opšti nivo šećera u krvi i raspoloženje. Pića koja se reklamiraju da ne sadrže šećer, umesto toga imaju aspartam, koji mnogi naučnici povezuju sa pojavom raka.

Suhomesnati proizvodi

Šunke, salame, kuleni i parizeri sadrže visoki nivo nitrata, različitih aditiva koji osiguravaju da ova hrana što duže traje, veštačke boje, što sve zajedno dovodi do zadržavanja tečnosti, nadutosti, glavobolja i promena raspoloženja.

Slani kikiriki

Ako volite da jedete različite orašaste plodove, najbolje da ih kupite netretirane i sami pečete i posolite, pošto spakovane industrijske verzije sadrže visoke procente natrijuma, kao i aditiva MSG zbog koga osećate umor, razdražljivost ili malodušnost.

Margarin

Za razliku od masnoća koje sadrže maslinovo ulje, orašasti plodovi ili avokado, u margarinu možemo naći prerađene zasićene masti, koje utiču na porast telesne težine.

Konzervirana hrana

Kada kupujete hranu u konzervama, poput pasulja, leblebija, tunjevine ili pelata, tražite one konzerve na kojima stoji natpis “Bez BPA” (Bisfenol A), jer ova aditiv se dovodi u vezu sa hroničnim bolestima.

 

pexels-photo-534285cover Dva burgera su ponekad zdravija od jednog M3cover Gledanje horor filmova skida kilograme Zdravlje Virusima je odzvonilo pagecover Živeo je na jednoj namirnici godinu dana i čak postao zdraviji · ·