Petar Reić OmoType
U VAZDUHU · intervju

Studio za vizuelne komunikacije OmoLab iz Splita bavi se razvojem i predstavljanjem fonta koji pomaže disleksičnoj deci i disleksičnim osobama. Font koji su osmislili i realizovali ima 48 različitih stilova i može se besplatno preuzeti na njihovom sajtu. Početkom oktobra očekuje se i prva mobilna aplikacija – OmoReader koja koristi ovaj font, i koja će čitanje disleksičnoj deci učiniti lakšim i privlačnim. Besplatna i dostupna aplikacija sadrži knjige iz lektire i još 200 različitih naslova.

O ideji za koristan i potreban poduhvat koji rešava problem pred kojim mnogi zatvaraju oči (disleksija pogađa oko 10% populacije), aktuelnoj realizaciji originalnog projekta, i o tome kako će se on dalje razvijati, za City Magazine govori Petar Reić, osnivač splitske kompanije OmoLab.

Kada je nastao OmoLab, laboratorija za vizuelnu komunikaciju? Kako ste došli na ideju da osmislite i realizujete projekat koji može da pomogne deci i osobama sa disleksijom?

OmoLab kao tvrtka nastao je krajem prošle godine. Ali ideja se počela razvijati unazad 4-5 godina, od trenutka kada sam saznao da mi je kćerka disleksična, za suprugu sam znao od početka. Naime, nije mi bilo jasno da se o nečemu što pogađa tako velik dio populacije (oko 10%) tako malo razgovara, i da gotovo nema alata kojima bi pomogli toj djeci.

Na koji način se deci s ovim problemom pomaže u školama? Da li postoji posebna nastava, ili udžbenici koji mogu da im pomognu u savladavanju ovog problema?

Pomoć u školi ovisi o volji samih učitelja i profesora. Može ići od najjednostavnijih postupaka koji uključuju izbjegavanje pisanih testova, opisnih zadataka, do prilagodbe tiskanih materijala. Najvažnije je da ih se ne tretira kao spore ili glupe, i da se usmjere na metode kojima se ova djeca najbolje izražavaju. Želimo vjerovati da je korištenje tehnologije u poučavanju skoro na dnevnom redu i u tom smjeru vidimo prostor za OmoLab alate.

Šta je specifično za font OmoType koji ste osmislili? Na koji način korišćenje ovog fonta olakšava čitanje, odnosno pomaže disleksičnim osobama? Na koji način se font prilagođava individualnim potrebama korisnika?

Za OmoType je specifičan pristup koji font promatra kao nešto dinamično, promjenjivo. Pri razvoju OmoType fonta vodili smo se svim dosadašnjim istraživanjima, i u oblikovanje ugradili sve funkcije oko kojih se istraživanja slažu, a one funkcije oko kojih nije bilo suglasja ostavili smo samim korisnicima na prilagodbu. Naime, bitno je naglasiti da je disleksija izrazito individualan poremećaj s bitno različitim manifestacijama. Gotovo da nećete naići na dva ista disleksičara, odnosno s istim problemima. OmoType ima 48 različitih stilova.

Kako je izgledao proces rada na ovom fontu? Koristili ste razna dosadašnja istraživanja, te proučili i već dostupne, ali nedovoljno efikasne, ko je sve učestvovao u radu na osmišljavanju i realizaciji fonta?

Kada smo krenuli u realizaciju želja nam je bila napraviti font koji će se u najmanjoj mogućoj mjeri razlikovati od standardnih fontova. Prvo smo izradili modele u kojima smo postavili sve bitne funkcije. Tada smo kontaktirali logopede i druge stručnjake čije smo sugestije uvažili. Naposljetku je Marko Hrastovec, jedan od ponajboljih europskih tipografa, izradio nekoliko verzija koje smo testirali na skupini djece s disleksijom, dok nismo došli do onoga što nas zadovoljava. Posebno bi istaknuo da je Marko Hrastovec uspio oblikovati ne samo efikasan već ugodan i vizualno lijep font.

Da li ste imali povratne komentare osoba koje imaju disleksiju, i koje su koristile font OmoType?

Osim podataka s testiranja, koji su javno dostupni, u zadnjih nekoliko tjedana javio se veliki broj roditelja zadovoljnih fontom, ali još više činjenicom da se o ovom problemu počelo pričati u društvu. U manje od mjesec dana koliko je font dostupan preuzet je više od 500 puta. Besplatno se može preuzeti na stranici omotype.com.

Kako izgleda OmoLab aplikacija koja olakšava, poboljšava i podstiče čitanje osoba koje imaju problem sa disleksijom?

OmoReader je aplikacija kojom želimo olakšati i poboljšati čitanje djece s disleksijom, i to je u osnovi nešto posebniji ebook reader. Osim jednostavne prilagodbe OmoType fonta, tu su funkcije koje predstavljaju standardne metode učenja čitanja prevedene u digitalno okruženje, kao i one koje nam je tek nedavno tehnologija omogućila, poput uvoza i prilagodbe tiskanih tekstova OCR tehnologijom. Nadalje, kako bi potakli čitanje, knjige smo prebacili na medij koji je djeci trenutno najprihvatljiviji, na pametni telefon. Zahvaljujući suradnji s Bulaja Nakladom i CARNET-om direktno iz aplikacije, potpuno besplatno, dostupni su naslovi iz lektire, i još preko 200 drugih knjižnih naslova.

Kako ćete promovisati i predstaviti aplikaciju? Videla sam da će ona biti besplatna, i dostupna svim zainteresovanim korisnicima.

Da, aplikacija je potpuno besplatna, što znači da neće biti ni iritacije reklamama prilikom korištenja. A predstavljanja već imamo dogovorena u vrlo različitim prostorima i institucijama, od dječjih udruženja i knjižnica do muzeja i galerija.

U kom pravcu će se dalje razvijati ovaj projekat?

Budući da su OmoLab alati besplatni očekujemo široku bazu korisnika koji će nam svojim iskustvima, povratnim informacijama i kritikama pomoći da ih dalje razvijamo i unapređujemo. Želimo i potaknuti javnu raspravu kojom će se demistificirati sama disleksija, te pojasniti svima da je to poremećaj koji sa sobom nosi puno više dobrog nego lošeg. Ono loše je problem s čitanjem, zbog kojeg se ta djeca marginaliziraju, a vrlo često je riječ o vrlo inteligentnim vizualnim misliocima. Primjerice, američka NASA inzistira da 50% njihovih zaposlenika budu disleksičari, upravo zbog njihovog drugačijeg načina rješavanja problema.

Šta još imate u planu?

Alatima koje smo do sada razvili možemo u ograničenoj mjeri utjecati na probleme s čitanjem. Naime, temelj tih problema polazi od nemogućnosti povezivanja grafema i fonema, slike i zvuka slovnog znaka. Zbog toga razvijamo funkcionalnost koja će na efikasniji i zabavniji način ostvarivati tu vezu. Ta funkcionalnost namijenjena je mlađoj djeci koja tek ulaze u svijet slova. Planiramo nastaviti i s razvojem kreativnog dijela, odnosno produkciju grafika i plakata kojima, osim financiranja, želimo disleksiju predstaviti kao kreativno obilježje čime bi društvo natjerali da tu djecu prestanu tretirati kao magarice i magarce iz zadnjih klupa.

Jana Savić Rastovac #kaktus2018: Festivali su ogledala i ubrzani kursevi rasta Jessie Ware Jessie Ware za City Magazin: Jedva čekam da probam sprsku hranu Solarni_cilim Dušan Rodić: Igra kristala na površini solarnih ćelija IMG_6053 Vesna Aleksić: Ništa bez muzike! I knjiga! · · · ·