Evolucija (foto izvor: suwalls.com)
U VAZDUHU · retrovizor

Ateista sam, ali ne zbog toga što mrzim hrišćanskog, muslimanskog ili nekog drugog boga. Jednostavno, verujem da bog kakav je opisan u svetim spisima ne postoji. Verujem u to zato što iskazi, kojim se potvrđuje njegovo postojanje, nikada nisu postali proverena činjenica.

Ako vernici nemaju dokaz da je nešto istina, kako onda mogu tvrditi da to nije laž? Bez odgovora na ovo pitanje, bivša ministarka prosvete Ljiljana Čolić htela je da ukloni teoriju evolucije iz nastavnog programa 2004. godine i još uvek nije promenila mišljenje. „Darvinova teorija vređa vernike Srpske pravoslavne crkve i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnih programa“, rekla je pre nekoliko dana za list Danas. Kada je upitana da li je ona predstavnik Srpske pravoslavne crkve ili naučnica, odgovor je bio da je pre svega pravoslavna vernica. „I da vam kažem, teorija evolucije i tvrđenja da je čovek nastao od majmuna vređaju sve vernike, a ne samo pravoslavne“, dodala je.

Čolićeva nije svesna da i njene tvrdnje vređaju, potiru istinu i dovode do narušavanja ustavom zagarantovane sekularnosti države. Meni se, na primer, ideja da sam daleki plod incestualnog razmnožavanja potomaka Adama i Eve nimalo ne sviđa. Radije bih, u skladu sa dokazanom teorijom Čarlsa Darvina, da budem u predivnoj genetičkoj povezanosti sa svim živim bićima na planeti.

Nemam nameru da budem maliciozan, ali bojim se da ću biti tako shvaćen. Sateran sam u filozofski ćošak. Kad hrišćani pričaju o teoriji evolucije, obično tvrde da je čovek nastao od majmuna. Pošto takvu tvrdnju nijedan ozbiljan evolucioni biolog nikada nije izrekao, ne preostaje mi ništa drugo nego da pomislim kako su ti ljudi sami došli do zaključka od koga vode poreklo.

Većina evoluciju shvata kao nekakvu linearnu liniju razvoja od majmuna do čoveka, dok se pre može govoriti o razgranatom dijagramu. Ispravno je reći da su čovek i majmuni nastali od zajedničkog pretka. I kada vam neko ko radi kao profesor u naučnoj instituciji kaže da je pre svega pravoslavni vernik, mislim da je fer postaviti pitanje: zašto onda, umesto što svojom neobjektivnošću nanosi štetu nauci, ne ide da radi u patrijaršiji, crkvi ili manastiru?

Dosad ste verovatno naslutili da se na teoriju evolucije ne osvrćem slučajno. Časovi veronauke višu nisu dovoljno sredstvo za promociju religije, jer je pre nekoliko dana 166 intelektualaca, uključujući bivšu ministarku, uputilo peticiju Skupštini Srbije. U njoj piše da postoje dva shvatanja o nastanku života – biblijsko i evolucionističko. Potpisnici peticije žele da se sprovede revizija obrazovanja, kojom bi se u školama i na fakultetima obezbedio prostor za savremeni religijski pogled na svet.

Ništa novo pod kapom nebeskom! Nekoliko kreacionističkih organizacija, dakle onih u kojim se doslovno veruje u Bibliju, pravilo je sličnu listu u Sjedinjenim Američkim Državama. Nacionalni centar za naučno obrazovanje odgovorio im je na najzabavniji mogući način – prikupio je više naučnika koji se zovu Stiven, a veruju u evoluciju, nego što se kod vernika našlo ukupno potpisanih intelektualaca.

Naši potpisnici peticije nisu izvukli pouku iz tog događaja, ako im je uopšte poznat. Njihovi kreacionistički argumenti izgledaju kao da potiču iz prvih decenija prošlog veka. Napisali su, na primer, da je prema neodarvinističkom stavu život na planeti nastao spontano. Ne znam zašto su se pozabavili baš ovim problemom, jer se teorija evolucije prvenstveno bavi promenama u živom svetu, a ne nastankom života. Osvrnuli su se na tekst Čarlsa Darvina, ali zanemarili da njegove knjige predstavljaju poštovanu fusnotu iz istorije biologije, a ne religijsko sveto pismo koje se ne dovodi u pitanje.

Mogao bih sada da pretvorim ovaj članak u doktorat baveći se pojedinostima. Umesto toga, podsetiću vas samo na sledeće: 98 odsto našeg genetičkog materijala identično je s onim koji srećemo kod šimpanza, što je nemoguće objasniti bez evolucione biologije. Alternativno biblijsko objašnjenje staje u reči: i Bog stvori.

Zbog toga se u potpunosti slažem sa potpisnicima peticije kada kažu da je Srbiji neophodna revizija obrazovanja. Ako 166 intelektualaca dobije diplomu fakulteta i pokaže toliko neznanja o nečemu protiv čega se bori, definitivno smo sazreli za novi obrazovni sistem. Onaj koji bi teoriji evolucije morao posvetiti bar dvostruko više pažnje od dosadašnjeg.

Tarantino (foto izvor: cultture.com) Kad god se naši političari pozabave kulturom jedan Tarantino umre Ema Votson i feminizam (foto izvor wallpapercave.com) Sme li feministkinja da pokaže grudi? Pre (levo) i posle intervencije Bendžamina Banistera (izvor medium.freecodecamp.com) Da li je bolji dizajn mogao da spase dodelu Oskara od skandala? Lepotica i zver (foto izvor: mixgrill.gr) Lepotica i zver: Bio jednom jedan feministički film · · · · ·