54732242_123769515452171_6241370759452463689_n
KULTURA · art

Francuski ulični umetnik JR je dobio zadatak da napravi veliku optičku iluziju oko staklene piramide na platou ispred muzeja Luvr u Parizu. Zajedno sa 400 volontera, on je oko nje postavio 2.000 kartona koji stvaraju iluziju da se piramida izdiže iz velikog kamenoloma.

Ovom umetničkom instalacijom se slavi 30 godina od postavljanja staklene piramide ispred Luvra. Ona je delo kinesko-američkog arhitekte I. M. Peia i danas se smatra jednim od simbola Pariza. Zanimljivo je da ovo nije prvi put da je piramida bila deo JR-ovog umetničkog projekta. Pre samo tri godine, on ju je oblepio slikama tako da se savršeno uklopi u fasadu muzeja.

Čim je JR u petak (29. marta) na svom Instagram profilu objavio fotografiju završene instalacije, hiljade ljudi je pohrlilo do Luvra da je vide svojim očima. Budući da je napravljena od nekvalitetnog materijala koji se lako uništava, nije prošlo mnogo vremena pre nego što je optička iluzija počela da se raspada.

JR uopšte nije bio zatečen time, već je na svom Instagram profilu izjavio da „umetnost, kao i život, ima rok trajanja“. Nažalost, ubrzo se suočio sa istinitošću ove tvrdnje nakon što je saznao da je njegova prijateljica i slavna rediteljka Agnes Varda preminula. Njih dvoje su sarađivali na dokumentarcu Faces, Places (2017) koji je bio nominovan za Oskara, a ostali su u dobrim odnosima i posle toga. JR je naknado svoju optičku iluziju ispred Luvra posvetio Agnes.

page-ilustracije Upečatljive ilustracije koje pokazuju u kakvom svetu živimo Artez_CalleDeFuencarral31_Madrid_Spain_04_mini Street Art: Artezov mural u srcu Madrida naslovna Ove umetničke radove Kandinskog treba da znate fptbty Majstorska radionica „Svako može da nauči da crta“ Zorana Goluba · · · · ·