Pirelli
fotografija

Možda narednu godinu nećemo ni po čemu pamtiti, ali Annie Leibovitz bi volela da nešto sitno, kao što je kalendar, bude i svetla i smešna tačka, koja će obeležiti 2016. Zadatak koji je dobila, mogla je rutinski da obavi, bez da se imalo pomuči, ili previše razmišlja. Ipak, Annie se odlučila da u Pirelli kalendar, čuvenu stvar koja pobuđuje samo misli o zgodnim ženama koje pohotno gledaju, ubaci žene koje su ponos i dika, i to ne zbog toga kako izgledaju, već šta rade!

Od Serene Williams preko Yoko Ono i Patti Smith do Amy Schummer, godišnji kalendar u produkciji proizvođača Pirelli guma, koji već tradicionalno, na početku godine objavljuje kalendar na kojem se uvek nađu najlepše žene, modeli i dugonoge manekenke, koje neretko u lateksu ili bikiniju mašu onome koji pokušava da se seti da li je danas petak ili ponedeljak!

Za razliku od svih prethodnih godina i fotografa koji su radili na Pirelli kalendaru, Annie Leibovitz je rešila da u samom konceptu promeni jednu važnu stvar, a to je – estetska kategorija lepog. Žene koje su više vremena provele u ordinaciji plastičnog hirurga nego sa prijateljima, porodicom, u biblioteci, na sportskom terenu, pred kamerama i slično, odmah su mogle da zaborave da će biti pozvane na slikanje. Ovaj kalendar je savršena mešavina žena različitih zanimanja, nacionalnosti, godina, društvenih i kulturoloških krugova kojima pripadaju.

Yoko Ono nosi cilindar, tu je i Patti Smith, blogerka Tavi Gevinson, kineska glumica Yao Chen, umetnica Shirin Neshat, Mellody Hobson koja se bavi bankarskim investicijama i fondovima, rediteljka filma Selma Ava DuVernay i Agnes Gund, a ima i nekih koje vam nismo spomenuli, a biće najbolje da naručite kalendar i u njemu uživate od januara do decembra!

Serena WilliamsOtvori galeriju
Helmut Newton - svetski provokator broj jedan Helmut Newton: Legenda koja i danas pulsira Teddy devojke Teddy Girls: Devojačka banda iz pedesetih Neobične fotografije Sjajne fotografije i bez fotošopa Gde spavaju sirijska deca Magnus Wennman: Gde spavaju sirijska deca · · · ·