Pivologija
PULS GRADA · gastro

Od kako su nam se otvorila vrata kućnog pivarstva sve je više originalnih receptura koje se rađaju na našem tlu. Oni najposvećeniji istrajali su u tome da svoju radost podele i sa drugima. U fokus stavljamo domaće mikro i nanopivare, od kojih neke već nude dobro prepoznatljive ukuse, dok vas druge pozivamo da otkrijete.

Izbor domaćih mikro i nanopivara je raznovrsan. Od onih više decenija starih, pionira svog zanata, preko očuvanja tradicija i onih već izuzetno pozicioniranih na tržištu sa ponudom u kojoj mnogi nalaze svoje omiljeno pivo, do malih, nanopivara, čiji proizvodi su plod domaće radinosti.

Nanopivare još su manje od mikropivara, a među najmlađima u Srbiji izdvaja se Zebrew. Vode je mladi Čeda i Nevena. Čedina porodica ima tradiciju pravljenja rakije i vina u koju je Čeda od malena uključen, ali ga nikad nije osvojila. Pivo jeste. Nabavili su potrebnu aparaturu i sirovine i kreirali pivo po svom ukusu. Otišli su korak dalje i rešili da se proizvodnji piva zaista posvete, te osnovali Zebrew nanopivaru.  Zaštitni znak je zebra koja menja šešire, dok je ime nastalo od kombinacije reči zebra i brew. Neobične ambalaže dizajnira grafički dizajner Nevena, što ovom DIY pivu daje poseban šmek i izdvaja ga na tržištu.

Zebrew napitci po stilu pripadaju američkom, a proizvodi su rezultat stalnog eksperimentisanja sa ukusima. Koriste isključivo prirodne sirovine i u tome nastoje da istraju što je više moguće, pa je tako i papir njihovih ambalaža recikliran. U zavisnosti od stila piva koji prave, i zebra je drugačije „obučena“. Tako etiketu IPA Zebrew piva krasi zebra sa turbanom, za wit pivo koje je karakteristično za Belgiju zebra nosi šešir Herkul Poaroa, dok je na ambalaži American Pale Ale-a zebra predstavljena kao poglavica .

Kaš Balkan Brewtopia je craft pivara osnovana 2013. godine. Beogradska pivara za naziv je inspiraciju našla u prvim izdancima piva. Veruje se da je u Mesopotamiji još 5000 godina p.n.e. napitak najsličniji današnjem pivu nosio naziv Kaš. Prirodna Kaš piva Balkan Brewtopije su bez aditiva i veštačkih sastojaka, bogata su aromama, mirisom i ukusom. Nepasterizovana su i nefitrirana i dolaze u dva stila, APA i Rye IPA – ražani Indian Pale Ale. Prodaju se u kao točena, u buradima od 30L, a mogu se kušati i u brojnim pabovima Beograda koji u ponudi imaju craft piva.

Pivara Milenković smeštena je u Zemunu, odakle su rešili da iskopaju recepture starih nemačkih i austrougarskih majstora i po njima započeli proizvodnju piva kakva su se nakada baš tu, u Zemunu pila. Među pionirima su kućnog pivarstva u Srbiji i odlučili su se sa u ponudi imaju samo tri vrste: Kelnsko pivo, Crveno pivo i Božićno. Sva tri su nemačkog stila. Prvo je lagalno i pitko, drugo, Rot, je dobijeno kombinacijom nemačkih i belgijskih sladova, dok je Božićno pivo punog i sladnog ukusa, najjače pivo u ponudi bogate arome.

Krugher i Brent bila je prva minipivara na prostoru nekadašnje SFRJ, nastala 1991. godine.  Danas čini jednu od najmlađih pivara na domaćem tržištu. Proizvode svetlo, lager pivo, extra stout crno pivo i nešto jače crveno pivo.

Kabinet se već dosta dobro pozicionirao na domaćem tržištu. Osnovani su na obrnocima Kosmaja, u selu Nemenikuće, gde su izgradili savremenu pivaru koja stvara nefiltrirana i nepasterizovana piva. Dve godine su se pripremali za početak posla, da bi zatim briljirali. U ponudi imaju preko 10 vrsta piva i svako je specifičnog ukusa i slikovitog naziva: BrrrKa, Mozaik, SuperNova, Plavo, Bastardo… Kao pioniri se izdvajaju u tome i što su pokrenuli saradnju sa dizajnerima i svaka pivska etiketa Kabineta je pravo umetničko delo.

Gus Filgate Poslednje večere poznatih ličnosti iz istorije Bejgl Bagel Бејгл: Delikatesni sendviči i kolači Festival slatkiša Prvi „Beogradski festival slatkiša“ ispred Delta City-ja Restorani koji su preterali 7 restorana koji su otišli predaleko ·