Pogled na Budvu, Becice, Sv. Stefan i Przno_cover
PULS GRADA · destinacija

Uživajte u šetnji u kojoj ćete otkriti fascinantnu prošlost Brajića i Paštrovića i upoznati se sa životom u manastirima ovog kraja. Ova šetnja počinje u selu Brajići i nastavlja se, označenom stazom, preko tvrđave Kosmač. Tvrđava Kosmač se nalazi na brdu iznad sela Brajići, na visini od oko 800 metara iznad nivoa mora. Izgrađena je između 1841. i 1850. godine a podigli su je Austrougari na granici između Crne Gore i Austro-Ugarskog carstva.

Šetnju nastavite Primorskom transferzalom odnosno starim austrougarskim putem koji ide vrhovima Paštrovske gore sve do iznad Petrovca i dalje. Prateći ovaj put uživaćete u pogledima koji oduzimaju dah. Posle stanite u Mrtvici da se odmorite uz izvor sveže vode, pa nastavite.

Dalje, na putu do Ograđenice naići ćete na proplanak sa starom lipom i kamenim bunarom. U vreme letnje žege ovo je pravo mesto za odmor. Posle dvadesetak minuta hoda stižete ispod Golog vrha (1089 mnm) gde ćete uočiti spomen-ploču iz II svetskog rata. Nastavite prema Ograđenici ili priključnom stazom do Golog vrha.

Na putu do Ograđenice na mnogobrojnim vidikovcima napravite fantastične snimke Budve, Bečića, Pržna i Svetog Stefana. Kad stignete na Ograđenicu uzmite zasluženi odmor. Odavde se možete spustiti do manastira Rustovo, sela Čelobrdo i manastira Praskvica i šetnju završiti u Pržnu, ili se preko manastira Duljevo, sela Kuljače i manastira Vojnići spustiti do Kamenova i odatle gradskim prevozom vratiti u Budvu ukoliko više nemate snage da pešačite stazom pored mora koja od ovog mesta vodi sve do Starog grada.

Budva Budva – popularna casino destinacija na Mediteranu 0520_cover Budvanski manastiri: Praskavica 01_81cover 5 razloga da posetite Budvu u oktobru www.nordicvisitor.com Neverovatne činjenice o Islandu za koje niste znali · · · ·