cover
U VAZDUHU · trend

Neko voli plišanog medu, neko da sluša “The Velvet Underground”, a neko da gleda Lynchov film “Blue Velvet”. Kako god da okrente, pliš (engl. velvet) je neizbežan. Ova modna godina definitivno pripada njemu, naročito sada kada je idealan za jesen i predstojeću prazničnu zimu.

Pliš je suvereno vladao modnim pistama. Niko od poznatih kreatora nije ga zaobišao, naprotiv, kod većine je bio glavni akter. Nije ni čudno, jer ako dobro razmislite dugo nije bio aktuelan, pa je i bilo krajnje vreme da se vrati na velika vrata. Što se upravo i desilo! Balmain, Alberta Feretti i Driess Van Noten, samo su neki od kreatora kod kojih je pliš bio dominantan.

Efekat koji se njegovim prisustvom u garderobi može izazvati je neverovatan. Zapravo, spektar stilskih mogućnosti koje nudi je ogroman, zahvaljujući njegovom vizuelnom potencijalu. Možete manipulisati ovim sjajnim materijalom, pa će se vaš izgled menjati poput kameleona. Elegantno, retro, ženstveno, futuristički, sportski, bapski – šta god vam padne na pamet, samo se setite pliša!

On svakom outfitu dodaje dimenziju, dubinu, sjaj i nonšalantni glamur. Simboliše raskoš, moć i bogatstvo, pa ćete u njemu izgledati upadljivo, odvažno, smelo i nesvakidašnje.

Tajna pliša jeste u tome da on predstavlja vrstu tkanog materijala koji zbog načina tretiranja ima taj prepoznatljiv, baršunast izgled. Pravi se na specijalonom razboju, koji kombinuje dve debljine materijala u isto vreme. Postoji mnogo različitih tretiranja pliša, koji kao rezultat imaju posebnu teksturu i izgled. Zbog toga je pre industrijalizacije bio jedan od skupljih materijala za izradu. Doduše, i danas jedan od najskupljih materijala jeste pliš. Često je skuplji od svile. Da, možda zvuči razumljivo, ali stvar jeste upravo u tkanju samog materijala, a ne u odabiru tekstila od koga je sačinjen. Pliš (kao i atlas ili trevira) može biti napravljen od svih dostupnih tkanina, od prirodnih, poput vune ili pamuka, do sintetičkih.

Ako bismo morali da izdvojimo jedan must have komad od pliša, onda su to svakako cipele, a još bolje (i zbog vremenskih prilika adekvatnije) – čizme. Ali i sve drugo, od kompleta, haljina, majica, sukanja, pa čak i čarapa, apsolutno je dobrodošlo.

Plava boja je klasičan izbor za pliš. A koja će biti vaša? Uživajte u pesmi dok razmišljate o odgovoru, i inspirišete se galerijom fotografija.

Scotch & SodaOtvori galeriju
Reebok Classic Pokažite talenat stiliste i osvojite Reebok Classic patike Mentorship-Institutions-in-South-Africa cover Mentorstvo: Iskustvo je da se deli Jezero-Vrmdza-11 Eko-selo Vrmdža: Primer ruralnog razvoja i ekonomskog osnaživanja srpskih sela čarape Vaš omiljeni citat možete nositi i na čarapama · · · · · · ·