Exhibits Rock Hall Lennon Guitar (foto: www.newseum.org)
KULTURA · art

“Louder Than Words: Rock, Power and Politics” (Glasnije od reči – rok, moć i politika) aktuelna izložba u Newseumu u Vašingtonu bavi se rok muzikom i njenim društvenim uticajem. Izložba sumira rad autora koji su stvarali (od pedesetih godina 20. veka do danas) buntovnu, protestnu i refleksivnu rok liriku, i podseća na slavne albume, koncerte, intervjue, reakcije, stavove…

Tu su Čak Beri, Džimi Hendriks, Bob Dilan, Džon Lenon, Joko Ono, Džo Stramer, Brus Springstin, Public Enemy, Rage Against the Machine, Green Day… Izložene su mnoge fotografije, predstavljeni video spotovi, snimci koncerata i značajnih festivala. Zanimljivi eksponati ove jedinstvene izložbe su Fender telekaster Džo Stramera (Clash), Hendriksov stratokaster, gitara sa kojom je nastupio na festivalu Vudstok 1969, kao i gitara Džona Lenona na kojoj je svirao iste godine Give Peace a Chance. Tu je i saksofon predsednika Bila Klintona, kao i hohner harmonika Boba Dilana.

Interesantna je i izložena prepiska između američkog FBI-a i kuće Priority Records povodom objavljivanja singla Fight the Power grupe Public Enemy. Mogu se videti i rukom pisane pesme Čaka Berija (School Day) i Nila Janga (Ohio). Ove pesme „natopljene“ su subverzivnošću, reakcijom i otporom (ili pozivom na otpor). U svoje vreme delovale su snažno, sugestivno, emotivno, podrivajuće i veoma uticajno. To je slučaj i sa mnogim drugim rok stihovima, a izložba podseća na razne slavne autore koji su otvarali oči mnogima.

Na izložbi se mogu videti i originalni kostimi grupe Village people (disko grupe koja se tokom sedamdesetih i osamdesetih poigravala mačo stereotipima i išla na živce homofobima), kao i „radna“ odeća Brusa Springstina, poznata i sa omota albuma Born in the USA. Izloženi su mnogi eksponati koji se odnose na rat u Vijetnamu, pad Berlinskog zida, delovanje pokreta Black Lives Matter… Postavka predstavlja i mnoge video intervjue – sa Bonom Voksom (U2), Dejvidom Birnom, Larsom Ulrihom, Glorijom Estefan, Gregom Almanom…

Zamišljeno je da se hronološki predstavi uticaj rok muzike na političke i društvene pokrete. Ključno pitanje na koje izložba pokušava da odgovori je – da li postoji sloboda govora unutar jedne rok pesme? Veliki rok muzičari osvetljeni su u kontekstu vremena u kom su stvarali, i predstavljeno je kako je u proteklim decenijama rokenrol uticao na formiranje stavova svojih konzumenata – po pitanju društvene jednakosti, ljudskih prava, LGBT tema, feminizma, ratnih sukoba, cenzure, političkih kampanja i međunarodne politike.

Šezdesete i sedamdesete godine, svedoči izložba Louder Than Words, bile su godine kada su mladi bili veoma zainteresovani za političku i društvenu situaciju. Rok muzika je objašnjavala svet, usmeravala pobunu, snažila individualnost, ulivala nadu da svaki aktivizam ima smisla, i da su promene moguće… Veliki deo izložbe posvećen je tim vremenima, ali i potonjim dekadama- razvoju pank pokreta u Velikoj Britaniji, razvoju angažovane i pobunjene rep muzike tokom osamdesetih i devedesetih, pobuni protiv cenzure i apsurdnih zakona u 21. veku.

Izložba Louder Than Words je prošle godine bila predstavljena u Klivlendu, u slavnom tamošnjem muzeju Rock and Roll Hall of Fame, a ove godine se može videti Newseumu u Vašingtonu. Osmislili su je kustosi oba muzeja, zajedno sa Bilom Flaninganom. muzičkim novinarom, autorom i tv producentom. Ocena kritičara je da je postavka Louder Than Words jedna od najsveobuhvatnijih izložbi u dvadesetogodišnjoj istoriji Rock Hall muzeja. Do sada je privukla mnogo posetilaca, svih generacija, i može se pogledati do 31. jula ove godine.

kolaž Remek-dela koja je kritika ismejala marina Izložba „Mala retrospektiva“ Marine Marković mlada-2 Izložba „Banket“ Jelene Trpković art Najpoznatiji ljubavnici u umetnosti · · ·