Najbolji albumi u 2015.
KULTURA · muzika

Godina se polako primiče kraju, a svaki put kad se oseti miris decembarske hladnoće pomešane sa prazničnim raspoloženjem znate da je vreme da se preko kolena presavije tabak i sabere najbolje od ovogodišnje kulturne ponude. U konkretnom slučaju rešili smo da to učinimo sa albumima, i muzikom objavljenom u 2015. Poznati i manje poznati autori i izvođači imaju čast da provere kako su prošli na našoj prvoj, a verovatno ne i jedinoj top listi najboljih albuma u 2015.

1. Björk: Vulnicura
Datum objave: 20. januar 2015.
Od njenog poslednjeg albuma prošlo je četiri godine. Islandska pevačica Björk, objavljuje deveti studijski album i vraća se na svoju omiljenu temu – prirodu. Ovo je može biti njen najspecifičniji album kojim progovara o najranjivijim temama iz privatnog života.

2. Father John Misty: I Love You, Honeybear
Datum objave: 9. februar 2015.
Drugi studijski album američkog folk muzičara Josha Tillmana, poznatog pod pseudonimom Father John Misty je više nego uspešan nastavak albuma Fear Fun 2012. Ironičan, kompleksan i umilan takav je ovaj album, a melodije su tople, baš onakve kakve će vam biti potrebne za dane koji dolaze.

3. Kendrick Lamar: To Pimp a Butterfly
Datum objave: 15. mart 2015.
Treći studijski album američkog repera Kendricka Lamara je ambiciozan pokušaj autora da inspiriše mlade generacije da menjaju svet na bolje. Zvuk je neobičan često se harmonija rasipa u nešto nepojmljivo, ali to i dalje ne znači da ovaj album možete da propustite kao nešto nevažno.

4. Sufjan Stevens: Carrie & Lowell
Datum objave: 31. mart 2015.
Za sedmi studijski album američkog muzičara Sufjana Stevensa nestaju svi paravani koji su skrivali jednostavan muzički dar i talenat, a rad i predanost na novom albumu otkrivaju se u svoj svojoj lepoti. Konačno je njegva muzika pronašla pravu harmoniju i zvuk kojim publika htela to ili ne dostiže katarzu.

5. Jamie XX: In Colour
Datum objave: 29. maj 2015.
Engleski producent i DJ koji je poznat i kao član londonskog indie-pop benda The xx i ovo je njihov drugi album. Nema brige i straha oko toga kako će drugi album biti prihvaćen niti da li su u nečemu preterali, naime na In Colour su radili šest dugih godina, a rezultat su hirovite balade i eksplozija dobre muzike.

6. Tame Impala: Currents
Datum objave: 17. jul 2015.
Treći studijski album australijskog psihodeličnog rok benda je bio izuzetan za vrele letnje dane, kada je i izašao. Mogli ste da ga slušate po ceo dan i da u melodijama i vokalnim deonicama plutate kao po oblacima, ali kako je zima nemilosrdna, slično biste trebalo da pokušate sa maglovitim jutrima, i potpunom prepuštanju prirodnim menama.

7. Julia Holter: Have You In My Wilderness
Datum objave: 25. septembar 2015.
Američka pevačica Julia Holter objavila je četvrti album, a za one koji je nikada do sada nisu slušali ovo je iskrena i topla preporuka – opušteno, fokusirano, šarmantno i tako prefinjeno u svojoj jednostavnosti da ćete Juliu zasigurno zavoleti gotovo odmah!


Mortal Kombat Bend Mortal Kombat u Magacinu Depo The Cyclist Conspiracy The Cyclist Conspiracy i BICIKL u KC Gradu Automatski nacrt Pogledajte kako se Adele našalila sa svojim imitatorkama cover1 20 albuma koje morate da preslušate u životu · · ·