WWF akademija za prirodu_Petnica 2
PULS GRADA · deca

„WWF akademija za prirodu“ otvorila je svoja vrata za prijem druge generacije polaznika i budućih ambasadora zaštićenih područja, a prijavljivanje će trajati od 1. aprila do 10. maja tekuće godine. „WWF akademija za prirodu“ deo je WWF-ovog programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, a osmišljena je tako da nastavnici i učenici iz osnovnih i srednjih škola nauče kako da žive na održiv način i aktivno i kreativno zaštite prirodu.

U maju se navršava kraj prvog ciklusa WWF akademije za prirodu, a obeležili su ga brojni susreti školskih timova i zaposlenih u upravi pet zaštićenih područja obuhvaćenih projektom, odnosno nacionalnim parkovima Đerdap, Tara i Fruška gora, Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje i Predelom izuzetnih odlika Avala. Cilj saradnje ambasadorskih škola i upravljača zaštićenih područja je prvenstveno zbližavanje đaka iz okoline zaštićenih područja sa njegovim prirodnim vrednostima, zatim razumevanje važnosti zaštite prirode i njenom potencijalu za razvoj lokalne zajednice, kao i osmišljavanje načina za promociju prirodnih i kulturnih vrednosti.

Rezultati rada prvih ambasadorskih školskih timova su brojni, a među njima su i filmovi i pozorišne školske predstave na temu zaštite prirode, izgradnja mini zaštićenog područja u školskom drvorištu, osmišljavanje i produkcija promotivnih materijala, foto izložba, kao i mnogi drugi.

Misija WWF akademije za prirodu je da obrazovanjem dece na temu važnosti očuvanja prirode postigne sigurnu i održivu budućnost za sve nas. Forma predavanja i edukativnih aktivnosti je kreativna, uzbudljiva i prijemčiva mladima, sa željom da se prisetimo da je ipak priroda učionica koja ima još puno toga da nas nauči na zanimljiv način.

Program akademije će i ove godine obuhvatiti teme koje će pored ostalog govoriti o zaštićenim područjima, njihovom značaju za ljude i prirodu, o ekološkom otisku, odnosno životnom stilu i uticaju ljudi na prirodu, kao i o aktivnom učešću građana u očuvanju prirode.

WWF akademija za prirodu deo je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi, te turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja.

Projekat Zaštićena područja za prirodu i ljude se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i JP Srbijašume i JP Vojvodinašume, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida.

Preuzmite formular za prijavljivanje na sledećem linku.

Myobrace 1_cover Myobrace: Olakšajte deci nošenje proteze page44_cover Ovi stalci za jaja će oduševiti vašu decu page_cover88 Kreativni centar: Slikovnice i njihov značaj Dečji sajam u Beogradu XIX Dečji sajam u Beogradu · · · · · · · · · ·