45. Sofest
KULTURA · film/TV

Svečanim defileom filmskih ekipa u fijakerima, uručenjem nagrade Božidaru Boti Nikoliću, tradicionalnim vatrometom i filmom Mirjane Karanović „Dobra žena“, otvoren je 45. filmski festival u Sopotu – SOFEST, koji će trajati do subote, 9. jula.

Svečanu ceremoniju otvaranja vodili su Zoran Kesić koji je pripremio i „himnu SOFEST-a“, a voditeljski posao olakšala mu je manekenka Anđelija Vujović. Voditeljski par je uz doskočice predstavljao filmske ekipe koje su kroz publiku prodefilovale u fijakerima, i najavili su nastup prošlogodišnje dobitnice nagrade za najbolju filmsku muziku – Bilje Krstić, koja je nastupila uz orkestar Bistrik na trgu pred Domom kulture.

„Proglašavam SOFEST otvorenim“ , bile su jednostavne reči kojima je Mirjana Karanović otvorila filmski festival. Ona je prethodno uručila novouspostavljenu Statuetu slobode za doprinos filmskoj umetnosti poznatom direktoru fotografije Božidaru Boti Nikoliću. On je rekao da je počastvovan nagradom, i da mu je posebno drago što mu je priznanje uručila Mirjana Karanović, s kojom je radio na njenom prvom filmu Petrijin venac.

Osim Dobre žene Mirjane Karanović, filma koji je otvorio festival, u takmičarskom delu programa su filmovi Bez stepenika, Pored mene, Apofenija, Igra u tami, Braća po babine linije, Porodica, Sizif K, Vlažnost, Procep, Smrdljiva bajka, Otadžbina i Otvorena„.

Od prošle godine, filmski festival u Sopotu je festival filmskih profesija na kome će stručni žiri dodeljivati plakete „Sunce Sofest-a“ i novčane nagrade za kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku i dizajn zvuka.

Umetnička direktorka SOFEST-a Maja Uzelac, u izjavi za Tanjug, kaže da filmski festival u Sopotu uživa tradiciju i da će od ove godine nagrade za najboljeg glumca i glumicu poneti ime po nedavno preminulom velikanu srpske i jugoslovenske kinematografije – Velimiru Bati Živojinoviću.

filmovi Nestašni tinejdžeri u „road trip“ filmovima Špijuni (foto izvor:bfi.org.uk) Filmski špijunski klasici dobra zena005 „Dobra žena“ Mirjane Karanović otvara 45. SOFEST erotika Najerotičnije filmske scene · ·