cover1
U VAZDUHU · tech/web

Donekle čudan naziv (podkast) za nešto što se bez mnogo razmišljanja može okarakterisati kao standardna radio emisija, koja se umesto slušanja na vašim radio aparatima, sluša i preuzima preko interneta, ne bi trebalo da vas odbije da istražite ovaj medijum i pružite šansu najboljim podkastima koji se trenudno nude.

Za početak smo za vas izdvojili 5 nama najzanimljivijih, a sigurni smo da će vam bar neki od njih biti interesantni.

1. WTF with Marc Maron

Ako vas zanimaju intervjui sa muzičarima, komičarima i drugim poznatim ličnostima, nećete pogrešiti ako date šansu ovom podkastu. Komičar i glumac Marc Maron je do sada odradio više od 600 emisija, a među ličnostima koje je intervjuisao se između ostalih nalaze i Robin Williams, Louis C.K., Nick Cave i američki predsednik Barack Obama.

2. Econtalk

Iako prevashodno orjentisana na ekonomske teme, Econtalk svojim slušaocima pruža mnogo više od toga. Autor i voditelj emisije Russ Roberts svake nedelje intervjuiše zanimljive ljude iz najrazličitijih oblasti, pa smo tako prošle godine mogli da uživamo u emisijama posvećenih globalnom zagrevanju, startapovima, istoriji hrane, brodvejskim mjuziklima, veštačkoj inteligenciji, genetski modifikovanoj hrani, medicini itd.

3. Desert Island Discs

Pitanje „Koju bi kompilaciju pesama poneli sa sobom na pusto ostrvo?“ je glavna ideja ovog podkasta/radio emisije za fanove dobre muzike. Prvi put emitovana tokom Drugog svetskog rata 1942. na BBC radiju, Desert Island Discs je tokom više od 70 godina postojanja ugostila prominentne ljude iz svih sfera života koji su nam otkrili svoj izbor 8 omiljenih pesama koje bi poneli na pusto ostrvo. Svi intervjui od 1942. do danas su dostupni za download.

4. Serial

Serial je prvi podkast koji je preuzet sa interneta čak 5 miliona puta. U svakoj sezoni on se bavi jednim kontroverznim kriminalnim slučajem koji se tokom 12 epizoda analizira i komentariše od strane voditeljke Sarah Koenig i ljudi relevantnih za slučaj. U prvoj sezoni to je bilo ubistvo studentkinje Hae Min Lee u srednjoj školi u Baltimoru 1999, dok je u aktuelnoj sezoni na tapetu slučaj poručnika Bowea Bergdahla, bivšeg zatvorenika Talibana i dezertera iz američke vojske. Kao i kriminalistički romani koji izlaze u delovima u magazinima, gde prosto ne možemo da dočekamo novu glavu, Serial je izrazito zarazan podkast i sa razlogom veoma popularan i cenjen.

5. 5 x 15

Na književnoj sceni Londona tzv. 5 x 15 večeri su već godinama događaji koje treba posetiti ako vas zanima šta imaju da kažu najtalentovaniji pisci, novinari ili umetnici o temama ili ličnostima koje ih inspirišu. Sada njihove govore možemo besplatno preuzeti sa interneta i slušati kada nama odgovora. 5 govornika imaju 15 minuta da predstave svoja razmišljanja u uglavnom prethodno nenapisanom govoru.

Pametni sajtovi Sajtovi o kulturi i umetnosti: Portali koji nas čine pametnijim CES CES 2016: Od modernih gramofona do letećeg „automobila“ Ekran kao rolna LG predstavio ekran koji se savija u rolnu