Kurt Kobejn, Nirvana
U VAZDUHU · trend

Za one koji su te devedesete živeli, da li je prošlo dovoljno vremena da ih s distance pogledamo iz jednog šireg, globalnog pop ugla?

Devedesete. Decenija koju bi mnogi rado zaboravili, a zahvaljujući kojoj smo pak ubačeni u vrtlog nesrećnih okolnosti, iz čistog nepatvorenog inata razvili metode neodustajućeg otpora kojima bi se mogao ponositi svaki iole ozbiljniji virus. Nemoguće nas je ubiti. U svakodnevici hiperinflacije, s praznim džepovima, bonovima i kuponima umesto plate i novčanicama vrednim poput onih iz monopola, čekajući u redovima kao za ratna sledovanja i sisajući benzin, ne samo što smo preživljavali, mi smo se prema tom apsurdu i sebi u njemu odnosili s krvnički crnim humorom. U ushićenju otkrića vazdušnih đonova i turbo-folka, za koje smo se ponadali da su, gurnuti pod tepih nesrećne istorije, tamo i ostali, generacija rođena upravo tih devedesetih slegaće ramenima na „Tri palme za dve bitange i ribicu“. Zvanično komedija, fakat surova istina, njima čist SF.

Rhythm is a dancer Snap!, Technotronic, 2Unlimited, C+C Music Factory, Ace of Base, Snow, La Bouche, Culture Beat. Ili, ako vam je tako lakše – „Rhythm Is a Dancer”, „Pump Up The Jam‟, „No Limit‟, „Everybody Dance Now‟, „All That She Wants‟, „Informer‟, „Be my Lover‟, „Mr Vain‟.

Esencija planetarne muzike devedesetih. I dok duo iz jednog od navedenih hm… „bendova“, danas izjavljuje da teško da bi sada oblačili ono što su tada (a ko bi?!), činjenica je da se točak obrnuo, a krug zatvorio, te da su neka nova mlada tela željna znojenja u sintetici upravo uz ritam koji je obeležio deceniju označenu devetkom. Njegovi tvorci i glavni promoteri okupljaju se 11. oktobra u Kombank areni, a događaj nazvan „Najbolje od devedesetih“ organizatori najavljuju kao najveći skup zvezda dens muzike ikada organizovan u Evropi. Malo li je…

Planeta devedesetih Posle serijala „Osamdesete – decenija koja nas je oblikovala“, kanal National Geographic predstavio je novi, „Devedesete – decenija koja nas je povezala“, ujedno pokrenuvši sajt www.devedesete.rs. Iz perspektive uglednih i istorijski značajnih imena, sportskih zvezda, slavnih ličnosti, političara i muzičara koji su živeli te slavne trenutke, kroz 120 intervjua proučili su deceniju u kojoj smo prisustvovali popularnosti elektronske pošte, početku projekta ljudskog genoma, grandž muzici, ženama na vlasti, Klintonovoj eri, Rejčel frizuri i fenomenu serije „Prijatelji”.

Marko Dacić, marketing menadžer FOX-a kaže za City Magazine da  su se tokom devedesetih dogodile neke od najvećih katastrofa.

-Pored poznatih slučajeva kao što su smrt princeze Dajane i Đanija Versačea, podsetili smo se i manje poznatih tragedija poput samoubistva pripadnika Reda sunčevog hrama i potonuća broda Estonija u Baltičkom moru. Osvetlili smo neke od najmračnijih trenutaka ove decenije, ne bismo li istakli važne lekcije koje su naučene – kaže Dacić.

Vesti decenije Sve je veća opsednutost seksom, slavnim ličnostima i rijaliti programima. Dok su se neke žene poput Anite Hil borile protiv toga da postanu seks objekti, druge su – poput Ane Nikol Smit – jedva čekale da se skinu. Bil Klinton je takođe otkrivao svoje skrivene talente kad je rizikovao prikazujući svetu svoje umeće sa saksofonom. Njegov rizik se isplatio, ali kad je Bil Gejts odlučio da pusti u prodaju Vindouz 95 bez internet brauzera, Majkrosoft je izgubio tržište u borbi sa Netskejpom. Gejts je na kraju trijumfovao, što su, finansijski gledano, bile dobre vesti za oba Bila. Dok su se učesnici Real Worlda otkrivali pod budnim okom javnosti, cena slave bila je previsoka za Kurta Kobejna, frontmena grupe Nirvana, najveću rok ikonu devedesetih. Džefri Damer postao je drugačija vrsta ikone, ali ipak njegov trag nije bio tako mračan kao napad na Svetski trgovinski centar 1993. godine.

Kako su devedesete odmicale, tako se Amerika rasparčavala. U Vejku je sekta postala simbol straha od vlade koja upada u naše domove. Isti strah od zavere oličen je u popularnoj priči da se vanzemaljci kreću među nama. U međuvremenu, užasni prizori mrtvih američkih vojnika koje vuku ulicama Mogadiša podelili su Ameriku. Čak i u ženskom umetničkom klizanju postoji podela po klasnim osnovama, kao što se moglo videti u slučaju Tonje Harding i Nensi Kerigan. Klasni rat dominira televizijom s usponom rijaliti emisije Džerija Springera, dok se mešaju stvarno nasilje i tekstovi rep pesama; Amerika se pri tome okreće novoj generaciji lekova poput vikodina i prozaka da bi se nosila sa svime. Nasilje u samoj Americi eksplodiralo je podmetanjem bombe u Oklahoma Sitiju, a posle blokade vlade Bil Klinton je objavio da je eri velikih vlada došao kraj. Šokantne priče privlače brojnu publiku, dok presuda O Džeju Simpsonu polarizuje naciju. Ali kad je posle homofobnog napada ubijen Metju Šepard, Amerika je ujedinjena u osudi. Naciju ujedinjuje i novi ples – makarena. Rudi Đulijani pokreće operaciju čišćenja Njujorka, a novi sitkom „Prijatelji” preko noći postaje hit, kao i revolucionarni pretraživač za sve širi internet.

Devedesete hitaju prema kraju informacionim superauto-putem. Međutim, bombe, kompjuterske greške i seks skandal veka prete da upropaste zabavu. Preduzetnici se bogate brže nego ranije dok raste tržište interneta. Seksualni tabui se krše u trenutku kad se na tržištu pojavljuje vijagra, koju podržava neuspešni kandidat za predsednika Bob Dol. Malo posle toga pređena je još jedna granica otkrivanjem intimnih detalja o aferi predsednika Klintona s Monikom Levinski. Posle groznih detalja iz Starovog izveštaja, smrti princeze Dajane i pucnjave u školi u Kolumbajnu, američka javnost je primorana da dobro sagleda društvo devedesetih. „Generacija iks” konačno je našla svoj cilj borbe i počinju protesti protiv Svetske trgovinske organizacije u Sijetlu, ali sve će se promeniti sa sve većom pretnjom Al-Kaide.

Pončo Trend: Najlepši pončo za jesen Permakultura U skladu sa prirodom The School of Life Škola života – mogućnost novog pogleda na svet Muškarci, čuvajte svoje oči Muškarci, zaštitite svoje oči · · · · · · · · · ·