cover1
KULTURA · art

Taman kada pomislimo da smo sve već videli, umetnici ponovo nađu način da nas fasciniraju. Svedoci smo novog originalnog koncepta muzeja u kome se izložene skulpture nalaze pod vodom i dostupne su isključivo roniocima.

Autor i glavni realizator ove ideje je Jason Decaires Taylor, a prvi podvodni muzej u Evropi se zove Museo Atlantico. Eksponati su poslagani na dubini od 14 metara ispod površine vode nedaleko od obale Kanarskog ostrva Lanzarote u Španiji.

Izložene su dve instalacije. Prvu i glavnu The Rubicon čini 35 ljudskih figura koje izgledaju kao da hodaju ka kapiji koja predstavlja portal ka nekom drugom svetu. Druga The Raft of Lampedusa se bavi aktuelnom humanitarnom krizom i prikazuje umorne i bolesne ljude na brodiću kako očajnički čekaju na pomoć.

Podvodni muzej u Atlantskom okeanuOtvori galeriju
cover1 Februar u galeriji Domu omladine Beograda Nikola Velicki Izložba „Glave“ Nikole Velickog u Poletu Hijeronim Boš Kako se kopiraju groteskna biblijska maštanja Hijeronima Boša Alex Markow - svetlucave kamuflaže Psihodelične kamuflaže · ·