Podvodni soliter
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Arhitekta Vincent Callebaut nedavno je predstavio uzbudljiv i ambiciozan projekat – seriju ekoloških podvodnih solitera, koji će ići do 1.000 metara u dubinu i kojima bi moglo da živi 20 hiljada ljudi. Dok mnogo gledaju ka nebu i misle da će druge planete omogućiti prostor za novi život, ovaj belgijski arhitekta razmatra mogućnost života pod vodom. Ali da li je to uopšte izvodljivo?

Ova moderna Atlantida nosi ime Aequorea, a izgleda kao meduza sa 250 spratova na kojima će biti smešteni ne samo stanovi, već i kancelarije, hoteli, laboratorije za različita istraživanja, sportski tereni i restorani.

Ali kako će stanovnici ovih zgrada preživeti ispod nivoa mora? Voda za piće će biti obezbeđena procesom desalinizacije. Svetlost će omogućavati reflektori i živi organizmi koji svetle (bioluminescence). Sistem ventilacije će sprovoditi vazduh u prostorije pod vodom.

Još uvek nije poznato da li će ovaj projekat ugledati svetlost dana, ali za sada je moguće zaviriti u ovaj zanimljivi svet u našoj galeriji:

Podvodni soliteri Aequorea Otvori galeriju
"Seti se smrti" ali i umetnosti! Bonsai lobanje – mrtvi su oživeli Futuristička kuća Christiana Ronalda Kako živi Cristiano Ronaldo u kući vrednoj 6,5 miliona evra Crkva pretvorena u skejt park Crkva stara 100 godina pretvorena je u skejt park plants1 Dom je tamo gde je lepo, lepo je gde je lično